Ja kupuje twarde zawijam w gazete i zostawiam w chlodnym miejscu.Tak robia kubañczycy.Zagladam do niego ,bo dojrzewa dosc szybko.Jak jest juz prawie miekkie to wkladam do lodowki i sobie dochodzi samo.
te, które oglądałam w markecie z jednej strony miało taki rumieniec, ale z drugiej było bardzo zielone i strasznie twarde dlatego nie kupiłam bo wydaje mi się, że w domu prędzej zgnije niż dojrzeje...
Dojrzałe powinno być lekko miekkie. W handlu często sa takie o jakich piszesz bo dłużej mozna je przechowywać. Ja jak kupie takie nieco twarde to je odstawiam na kilka dni w jakiejś miseczce (tak jak np. jabłka) i samo dojrzewa. Dojrzałe mango ma też spory czerwony "rumieniec" - podobnie jak niektóre odmiany jabłek.
Byłam dzisiaj w markecie na zakupach - w dziale warzywno-owocowym stały całe skrzynie z mango, ale nie mam doświadczenia z tym owocem.
Wszystkie były w/g mnie twarde, zielone i niedojrzałe - a może takie mają właśnie być?
Jak sprawdzić czy mango nadaje się już do jedzenia? Jak je przechowywać żeby dojrzało jeśli kupimy twarde?
Liczę, że mi pomożecie
Odpowiedz na/ edytuj Mango - jak wybierać dobre do zjedzenia
Mango - jak wybierać dobre do zjedzenia
Obserwuj wątekOdp: Mango - jak wybierać dobre do zjedzenia
DoDomku
Odp: Odp: Mango - jak wybierać dobre do zjedzenia
Pyza
Odp: Mango - jak wybierać dobre do zjedzenia
iwi69
Odp: Odp: Mango - jak wybierać dobre do zjedzenia
Pyza
Odp: Mango - jak wybierać dobre do zjedzenia
caroline1983
Mango - jak wybierać dobre do zjedzenia
Pyza
Wszystkie były w/g mnie twarde, zielone i niedojrzałe - a może takie mają właśnie być?
Jak sprawdzić czy mango nadaje się już do jedzenia? Jak je przechowywać żeby dojrzało jeśli kupimy twarde?
Liczę, że mi pomożecie