Ja mam tępy nożyk w maszynce i póki się nie zbiorę w sobie, żeby kupić nowy, to jestem zdana na mięso kupne. Najczęściej kupuję mieszane wieprzowo-wołowe. Od jakiegoś czasu kotlety robię tak, że nie dodaję do nich jajka, bułki, mąki ani nic, wyłącznie przyprawy, uformowane kotlety obsmażam z obu stron na suchej patelni i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut. Wychodzą inne w smaku, niż tradycyjne mieloniaki, no i mają zdecydowanie mniej tłuszczu
Ja zraziłam się to mięsa mielonego w domu. Mielone wyszły suche i mimo wielu przypraw bez smaku. Następnym razem kupię gotowe mięso mielone, bo z nim mam pewność, że mielone będą soczyste i mega delikatne.
Mielone muszą mieć trochę tłuszczu, żeby nie wyszły twarde jak podeszwa.
Zwykle używam mięsa, które sama mielę. Czasami kupuję większe ilości i kiedy dzielę je na porcje do zamrożenia, odkładam sobie specjalnie tłustszą porcję na mielone. Dzięki temu mam pyszne mielone, a do innych potraw trochę chudsze mięso.
Jakiego mięsa używacie na mięso mielone? Chodzi o takie mięso, które sami mielicie w domu. Dodajecie coś do niego, czy mielicie tylko samo mięso? Ja ostatnio zmieliłam mięso z łopatki i zrobiłam z niego mielone. Niestety wyszły masakrycznie suche, choć robiłam wszystko tak jak zawsze. Może powinnam była dodać trochę słoniny, żeby mięso miało więcej tłuszczu, bo chyba tego było za mało. Jak myślicie?
Mięso mielone
Obserwuj wątekOdp: Mięso mielone
efu7
Mięso mielone
zielonka
Odp: Mięso mielone
ciasteczka
Odp: Mięso mielone
zielonka
Zwykle używam mięsa, które sama mielę. Czasami kupuję większe ilości i kiedy dzielę je na porcje do zamrożenia, odkładam sobie specjalnie tłustszą porcję na mielone. Dzięki temu mam pyszne mielone, a do innych potraw trochę chudsze mięso.
Mięso mielone
ciasteczka