Mój nóż do sushi - jak go ostrzyć?

Obserwuj wątek

Odp: Mój nóż do sushi - jak go ostrzyć?

eKuchnia_com
Do takiego zestawu noży,czyli specjalnie przeznaczonych do sushi,powinno być razem w zestawie specjalne urzadzenie do ich ostrzenia,w zasadzie to niezbędna sprawa gdyż takie noże cały czas muszą być bardzo ostre.

Odp: Mój nóż do sushi - jak go ostrzyć?

LegoJedi
  • LegoJedi

  • Posty: 82
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
wow super noz respekt do ostrzenia potrzebujesz wodny kamien o gradacji 1000/3000 Naniwa Japan np albo kanienie firmy King seria Deluxe. kazdy z tych kamieni musisz przed uzyciem moczyc w zimnej wodzie przez min 15 minut a potem szlifowac ....zaczynasz od 1000 i gladzisz na 3000 albo wyzej.... ten noz potrzebuje szlif 3:7 jesli sie nie myle.

Mój nóż do sushi - jak go ostrzyć?

shin0bi69
  • shin0bi69

  • Posty: 1
  • Przepisy: 0
  • Artykuły: 0
Hej,

Jakiś czas temu dostałem od znajomych nóż do sushi który wygląda tak jak na obrazku (pełny rozmiar tutaj: http://minus.com/l3alI3xhjCJOm).

Moje pytania:
1. Czy ktoś wie co to za marka ?
2. Jak go ostrzyć? Dowiedziałem się, że powinienem go ostrzyć na kamieniu rzecznym, jednak ceny tych kamieni wahają od kilkunastu do kilkuset złotych, mają one również różne twardości - chciałbym kupić coś "sensownego", ale nie wydać na to nie wiadomo ile kasy - prosiłbym o radę.
3. Czy to "profanacja" jeśli kroje nim kurczaka, warzywa itd. ?
obrazek


zmieniono 2 razy (ostatnio 22 mar 2013 16:48 przez shin0bi69)

Odpowiedz na/ edytuj Mój nóż do sushi - jak go ostrzyć?