Ja słyszałam o takim sposobie jak janignizowanie. Owoce kroi się na kawałki, wrzuca do garnka, miesza, aż zaczną puszczać sok i następnie dusi się je pod przykryciem. Sama tego nie robiłam, słyszałam tylko, że taka metoda jest.
Z tego co wiem, w procesie produkcji dżemu należy dodać wielką (zbyt wielką jak dla mnie) ilość cukru, by owoce przypominały później żel. Rzecz w tym, że nie za bardzo lubię słodkie dżemy. Zwykle są dla mnie za słodkie, te kupne to już w ogóle. Istnieje jakiś sposób na zrobienie niskosłodzonego dżemu? Jeśli to ważne, to do dyspozycji mam agrest, porzeczki, wiśnie.
Niskosłodzony dżem - poszukiwanie przepisu
Obserwuj wątekOdp: Niskosłodzony dżem - poszukiwanie przepisu
ewela24
Niskosłodzony dżem - poszukiwanie przepisu
AleksandraII
Z tego co wiem, w procesie produkcji dżemu należy dodać wielką (zbyt wielką jak dla mnie) ilość cukru, by owoce przypominały później żel. Rzecz w tym, że nie za bardzo lubię słodkie dżemy. Zwykle są dla mnie za słodkie, te kupne to już w ogóle. Istnieje jakiś sposób na zrobienie niskosłodzonego dżemu? Jeśli to ważne, to do dyspozycji mam agrest, porzeczki, wiśnie.