Nie chcialabym zgasic waszego entuzjazmu co do automatu do wypieku chleba ale niestety jest przereklamowany. Kupilam go juz pare lat temu i pelna entuzjazmu zaczelam wypiekac wlasny chleb. Co do tego to nie mam watpliwosci....zakup swiezych drozdzy, wlasciwej, roznorakiej, biologicznej czy bez glutenu maki ma sens.......ale automaty nie spelniaja roli jaka im sie przypisuje. Mieszanie czy wyrabianie ciasta jest automatyczne wiec niedokladne (chleb jest najlepszy wyrabiany kilkakrotnie a tego automat nie robi ) Foremka do wypieku jest mala i wysoka ( chyba ze znajdziecie z foremkami typu bagetki) Chleb wypiekany jest od spodu ...czyli nie bedzie mial chrupiacej skorki na wierzchu. Firmy automatow reklamuja sie ze nastawiasz automat wieczorem a rano masz cieply, pachnacy , swiezy, chrupiacy chleb.........swiezy-tak, pachnacy -owszem....ale po wypieczeniu nalezy wyciagnac go z automatu i postawic na kratce do ostygniecia bo pozostawiony na dluzszy czas w maszynce staje sie gabczasty i wilgotny.
Probowalam i eksperymentuje nadal, na wszystkie sposoby zrobic chleb doskonaly.
Wyrabiam go wlasnorecznie ( kilka razy ) a potem wkladam do automatu na ostatnie wyrosniecie i wypiek. Czasem trace cierpliwosc i wyciagam moj "stary" , maly piekarniczek i pieke chleb w tradycyjny sposob.
Automat do pieczenia chleba
Obserwuj wątekOdp: Automat do pieczenia chleba
Evi
Probowalam i eksperymentuje nadal, na wszystkie sposoby zrobic chleb doskonaly.
Wyrabiam go wlasnorecznie ( kilka razy ) a potem wkladam do automatu na ostatnie wyrosniecie i wypiek. Czasem trace cierpliwosc i wyciagam moj "stary" , maly piekarniczek i pieke chleb w tradycyjny sposob.