https://gotujmy.pl/karpatka,przepisy,74037.html
tu jest mój przepis na karpatkę...
mąkę uzywam prosto z młyna, jajka świeże od swoich kur, zawsze stawiam blachę na środkowej półce w piekarniku i nie wolno zaglądać bo inaczej górki nie wyrosną...
jezeli chodzi o krem to czasem cukier sypię do mleka i pomijam ucieranie masła z cukrem
temperatura pieczenia raczej wyższamin190 stopni a czas najlepiej "wyczuć" bo czasem to może być i 35 minut a innym razem 45minut....ja jednak po pewnym czasie zaglądam do piekarnika (odwracam blachę )ale dopiero gdy sa dobrze wyrośnięte górki i utrwalone temperaturą....
a i jeszcze jedna ważnarzecz proszek do pieczenia dajemy do chłodnej masyz jajkami NIE WOLNO wsypywac proszku do mąki bo on jest wtedy zaparzony....
zmieniono 2 razy (ostatnio 17 cze 2011 17:51 przez misia14)
Bezbłędna karpatka
Obserwuj wątekOdp: Bezbłędna karpatka
misia14
tu jest mój przepis na karpatkę...
mąkę uzywam prosto z młyna, jajka świeże od swoich kur, zawsze stawiam blachę na środkowej półce w piekarniku i nie wolno zaglądać bo inaczej górki nie wyrosną...
jezeli chodzi o krem to czasem cukier sypię do mleka i pomijam ucieranie masła z cukrem
temperatura pieczenia raczej wyższamin190 stopni a czas najlepiej "wyczuć" bo czasem to może być i 35 minut a innym razem 45minut....ja jednak po pewnym czasie zaglądam do piekarnika (odwracam blachę )ale dopiero gdy sa dobrze wyrośnięte górki i utrwalone temperaturą....
a i jeszcze jedna ważnarzecz proszek do pieczenia dajemy do chłodnej masyz jajkami NIE WOLNO wsypywac proszku do mąki bo on jest wtedy zaparzony....