Bardzo lubię pić herbatę czerwoną czyli Pu-erh… Na jesienne i zimowe dni bardzo dobra jest herbata liściasta pu-erh, jednak ma ona ziemisty smak dlatego ja dodaję świeży imbir drobno posiekany.
Do dzbanuszka lub zaparzacza:
sypię 1 łyżeczkę liści herbaty
oraz kawałek imbiru obranego i drobno posiekanego
Całość zalewam wrzącą wodą która jest przefiltrowana i zagotowana tylko 1 raz. Parzę herbatę ok. 3 minut, mieszam i wlewam do filiżanki.
Potem to już tylko delektuję się smakiem gorącej i lekko „ostrej” herbaty. Herbaty nie słodzę…ale taka herbata dobrze smakuje z ciastem np. fale Dunaju, które są z jabłkami i kremem o smaku wiśniowym. Równie pyszna i rozgrzewająca jest sama herbata bez ciasta. Dodam jeszcze, że herbata czerwona Pu-erh ma właściwości oczyszczające, odtruwające i odchudzające.
POLECAM i życzę miłych chwil spędzonych przy filiżance herbaty.
Na drugim zdjęciu herbata po zalaniu wrzątkiem.
zmieniono 1 raz (ostatnio 23 paź 2011 22:36 przez misia14)
BRITA - Herbaciany konkurs
Obserwuj wątekOdp: BRITA - Herbaciany konkurs
misia14
Bardzo lubię pić herbatę czerwoną czyli Pu-erh… Na jesienne i zimowe dni bardzo dobra jest herbata liściasta pu-erh, jednak ma ona ziemisty smak dlatego ja dodaję świeży imbir drobno posiekany.
Do dzbanuszka lub zaparzacza:
sypię 1 łyżeczkę liści herbaty
oraz kawałek imbiru obranego i drobno posiekanego
Całość zalewam wrzącą wodą która jest przefiltrowana i zagotowana tylko 1 raz. Parzę herbatę ok. 3 minut, mieszam i wlewam do filiżanki.
Potem to już tylko delektuję się smakiem gorącej i lekko „ostrej” herbaty. Herbaty nie słodzę…ale taka herbata dobrze smakuje z ciastem np. fale Dunaju, które są z jabłkami i kremem o smaku wiśniowym. Równie pyszna i rozgrzewająca jest sama herbata bez ciasta. Dodam jeszcze, że herbata czerwona Pu-erh ma właściwości oczyszczające, odtruwające i odchudzające.
POLECAM i życzę miłych chwil spędzonych przy filiżance herbaty.
Na drugim zdjęciu herbata po zalaniu wrzątkiem.