Ostatnio bardzo często gości u mnie w domu popularna w Turcji herbata jabłkowa, w wersji zmodyfikowanej dodatkami przeze mnie. Tradycyjna herbata jabłkowa to nic innego jak ususzone, małe kawałki jabłka, zalane bezpośrednio wrzątkiem.
Łyżeczkę herbaty wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzącą wodą. Można przykryć na 2-3 minuty spodeczkiem. Dodajemy do herbaty imbir mielony i łyżeczkę soku z cytryny. Opcjonalnie można wrzucić po goździku. Słodzimy najlepiej i najzdrowiej miodem. Wymieszać. Podawać ozdobione plasterkiem jabłka i cytryny. Do tej herbatki najlepiej podawać plasterki jabłka lub herbatniki. A już gdy te plasterki na chwilkę zamoczy w tej herbatce to smakują wyśmienicie.
BRITA - Herbaciany konkurs
Obserwuj wątekOdp: BRITA - Herbaciany konkurs
szpileczka
Jabłkowo – imbirowa herbatka
Składniki:
herbata jabłkowa
cytryna
jabłko
goździki
miód
imbir
Łyżeczkę herbaty wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzącą wodą. Można przykryć na 2-3 minuty spodeczkiem. Dodajemy do herbaty imbir mielony i łyżeczkę soku z cytryny. Opcjonalnie można wrzucić po goździku. Słodzimy najlepiej i najzdrowiej miodem. Wymieszać. Podawać ozdobione plasterkiem jabłka i cytryny. Do tej herbatki najlepiej podawać plasterki jabłka lub herbatniki. A już gdy te plasterki na chwilkę zamoczy w tej herbatce to smakują wyśmienicie.