Parę dziwactw mam związanych z herbaty przyrządzaniem,
Lecz za to wspaniałego aromatu i smaku jej dodaniem.
Bo przecież żeby herbata smakowała,
Musi być doskonała.
Sama zbieram odpowiednie składniki,
Bo niepotrzebne mi ze sklepu sztuczne barwniki.
Kwiaty akacji, dziurawiec, płatki dzikiej róży,
Pęczek melisy i mięty duży.
To wszystko suszę, chowam do pojemników,
Aby zapachem zapraszała herbata do kuchni domowników.
Garść "suszków" litrem wody zalewam,
Potem przez sitko przecedzam i do dzbanka wlewam.
Filiżankę przelewam na początku wrzątkiem, aby ciepło utrzymywała,
I swoim aromatem długo gościom smakowała.
Nalany już wszyscy napój mają,
Teraz tylko na mój składnikowy sekret czekają.
Otóż skarmelizowany cukier dodaje,
I wtedy to dopiero herbata czadu dostaje
zmieniono 2 razy (ostatnio 02 lis 2011 22:27 przez petronella)
BRITA - Herbaciany konkurs
Obserwuj wątekOdp: BRITA - Herbaciany konkurs
petronella
Lecz za to wspaniałego aromatu i smaku jej dodaniem.
Bo przecież żeby herbata smakowała,
Musi być doskonała.
Sama zbieram odpowiednie składniki,
Bo niepotrzebne mi ze sklepu sztuczne barwniki.
Kwiaty akacji, dziurawiec, płatki dzikiej róży,
Pęczek melisy i mięty duży.
To wszystko suszę, chowam do pojemników,
Aby zapachem zapraszała herbata do kuchni domowników.
Garść "suszków" litrem wody zalewam,
Potem przez sitko przecedzam i do dzbanka wlewam.
Filiżankę przelewam na początku wrzątkiem, aby ciepło utrzymywała,
I swoim aromatem długo gościom smakowała.
Nalany już wszyscy napój mają,
Teraz tylko na mój składnikowy sekret czekają.
Otóż skarmelizowany cukier dodaje,
I wtedy to dopiero herbata czadu dostaje