Bulionetka

Obserwuj wątek

Odp: Bulionetka

Babciagramolka
Nasze Babcie nie używały glutaminianu bo jest on pozyskiwany z wodorostów azjatyckich. Nie bardzo rozumiem czemu oceniasz glutaminian tak źle . W przeciwieństwie do innych polepszaczy smaku , uszlachetniaczy potraw lub konserwantów jast produktem naturalnym . Ja osobiście używam glutaminianu od lat ( jeszcze kiedy mozna go było kupić w aptekach jako zamiennik soli w dietach bezsolnych ) .zauważyłam ,że ostatnio glutaminian jest na cenzurowanym .Pewnie prawda jak zwykle leży po środku - uzywanie go w nadmiarze moze szkodzić - tak jak używanie każdej innej rzeczy w nadmiarze szkodzi .
Ja jestem zwolennikiem tezy ,że każde lekarstwo w nadmiarze jest trucizną , a każda trucizna w odpowiedniej dawce jest lekarstwem .
A jeśli chodzi o preferencje smakowe - cóż wolę wydobywanie naturalnych smaków potrawy za pomocą glutaminianu sodu niż np suszonymi warzywami ( nie znoszę zapachu suszu warzywnego z przypraw typu Vegeta )- ale to moje osobiste preferencje .

Odpowiedz na/ edytuj Bulionetka