Ciasta z owocami

Obserwuj wątek

Odp: Ciasta z owocami

Agnieszka Rec
na ciasto :
20 dag margaryny o tem. pokojowej
20 dag cukru pudru
3 jajka
25 dag mąki pszennej
10 dag chudego twarogu
sok i skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej cytryny
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na serek waniliowy :
30 dag twarożku homogenizowanego waniliowego
1 galaretka cytrynowa
dodatkowo:
sezonowe owoce lub z puszki np. brzoskwinie,morele,maliny itp.
3 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane z owocami i galaretką
Przygotowanie ciasta:
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po 1 żółtku. Następnie delikatnie zmiksować z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia ,dodać sok z cytryny i otartą skórkę,zmielony twaróg ,wymieszać.
Na końcu mieszamy delikatnie z ubitą pianą na sztywno. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast (32 x25 cm). Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180-190 stopni i pieczemy ok. 30-40 min. po upieczeniu wyjmujemy z blaszki,studzimy.

Przygotowanie masy z serków:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

Gdy zaczyna tężeć mieszamy z serkiem waniliowym. Masę serową wylewamy na ostudzone ciasto.

Etap końcowy : Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 4 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Na masie z serków waniliowych układamy dekoracyjnie przygotowane owoce.

Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na kilka godz.

Odpowiedz na/ edytuj Ciasta z owocami