1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)
60 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka miałkiego brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznej
W misie miksera ucieramy masło orzechowe z masłem i cukrem aż do otrzymania puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając. Nastepnie dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy jeszcze chwilę, tylko do połączenia się składników.
Makę łączymy z sodą oczyszczoną, dodajemy do masy maślanej i miksujemy. Na końcu dodajemy drobinki czekolady.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy każdym z ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Studzimy i możemy zajadać się pysznymi ciastkami
Ciastka z masła orzechowego
Obserwuj wątekOdp: Ciastka z masła orzechowego
paulinna28
podrzucam przepis
Składniki na około 30 ciastek (2 blaszki):
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka masła orzechowego (około 300 g)
60 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka miałkiego brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
240 g czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub drobno pokrojonej czekolady gorzkiej lub mlecznej
W misie miksera ucieramy masło orzechowe z masłem i cukrem aż do otrzymania puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle ucierając. Nastepnie dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy jeszcze chwilę, tylko do połączenia się składników.
Makę łączymy z sodą oczyszczoną, dodajemy do masy maślanej i miksujemy. Na końcu dodajemy drobinki czekolady.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy czubatą łyżkę masy, w odstępach około 3 cm pomiędzy każdym z ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 13 - 15 minut, do lekkiego zbrązowienia. Studzimy i możemy zajadać się pysznymi ciastkami