Ciasto drożdżowe

Obserwuj wątek

Odp: Ciasto drożdżowe

misia5
  • misia5

  • Posty: 2274
  • Przepisy: 701
  • Artykuły: 0
Przyczyn może być kilka m.in.:
* nieświeże drożdże - przed użyciem należy sprawdzić ich datę ważności. Jeśli data jest ok to następnie sprawdzamy same drożdże, które powinny mieć kolor jasnobeżowy bez jakiegokolwiek nalotu i mieć przyjemny zapach. Dodatkowo świeże drożdże są elastyczne, a stare nabierają brązowego koloru i są popękane i kruszą się.
* sól - bezpośredni kontakt z solą uszkadza drożdże
* cukier - drożdże nie lubią dużej ilości cukru
* płyn (mleko,, woda) użyty do rozczynu miał niewłaściwą temperaturę. Zbyt gorąc może całkowicie zahamować "pracę" drożdży, a zbyt zimny zdecydowanie spowolni ten proces
* ciasto ma niewłaściwą konsystencję i jest zbyt twarde - ciasto drożdżowe jest delikatnym ciastem i "pakowanie" w nie dodatkowej mąki, bo np. się lepi sprawi, że będzie problem z wyrastaniem. Wystarczy dłużej zarabiać ciasto. Gdy zacznie pracować gluten z mąki wszystko ładnie się połączy
* ciepło - miejsce, gdzie postawiliśmy ciasto nie jest wystarczająco ciepłe. Ciasto to najlepiej rośnie w temp. 25-30 st
* przeciąg - ciasto drożdżowe nie znosi przeciągów - nawet jeśli nam wydaje się, że jest ciepło i otworzymy okno, może się to skończyć ciastem, które nie wyrośnie nawet na 1 mm.
Oj, ale się rozpisałam

Odpowiedz na/ edytuj Ciasto drożdżowe