aha i znalazłam jeszcze jedną:
Czy wiesz, że Ostatnio prowadzone badania przez portugalski uniwersytet w Porto dowodzą, że marynowanie mięsa w alkoholu przed grilowaniem czy smażeniem zmniejsza ryzyko zachorowań ludzi na raka. Związane jest to z powstawaniem rakotwórczych związków tzw aminy heterocykliczne (w skrócie HA) w momencie...
smażenia czy pieczenia mięsa.
Obróbka cieplna żywności bardzo podwyższa ilość rakotwórczych substancji w jedzeniu.
Badania dowiodły że marynowanie mięsa w piwie czy winie przez 6 godzin przed obróbką obniża ilośc HA o nawet 90 %.
Odpowiedz na/ edytuj Ciekawostki - czyli co nas zaskoczyło
Ciekawostki - czyli co nas zaskoczyło
Obserwuj wątekOdp: Ciekawostki - czyli co nas zaskoczyło
olmanka
Czy wiesz, że Ostatnio prowadzone badania przez portugalski uniwersytet w Porto dowodzą, że marynowanie mięsa w alkoholu przed grilowaniem czy smażeniem zmniejsza ryzyko zachorowań ludzi na raka. Związane jest to z powstawaniem rakotwórczych związków tzw aminy heterocykliczne (w skrócie HA) w momencie...
smażenia czy pieczenia mięsa.
Obróbka cieplna żywności bardzo podwyższa ilość rakotwórczych substancji w jedzeniu.
Badania dowiodły że marynowanie mięsa w piwie czy winie przez 6 godzin przed obróbką obniża ilośc HA o nawet 90 %.