Według wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnik
Chłodnik.
Chłodnik – zupa kuchni polskiej oraz litewskiej.
Jak wskazuje nazwa, jest to potrawa podawana na zimno, często na bazie jogurtu, zsiadłego mleka czy kefiru w połączeniu z kiszonymi ogórkami lub botwiną. Najlepiej przyrządzać chłodnik późną wiosną i latem, kiedy pojawiają się świeże warzywa.
Jako dodatki stosuje się np. rzodkiewkę, koper, jajka na twardo czy dymkę.
Co to jest chłodnik?
Obserwuj wątekOdp: Co to jest chłodnik?
Polpal
Chłodnik.
Chłodnik – zupa kuchni polskiej oraz litewskiej.
Jak wskazuje nazwa, jest to potrawa podawana na zimno, często na bazie jogurtu, zsiadłego mleka czy kefiru w połączeniu z kiszonymi ogórkami lub botwiną. Najlepiej przyrządzać chłodnik późną wiosną i latem, kiedy pojawiają się świeże warzywa.
Jako dodatki stosuje się np. rzodkiewkę, koper, jajka na twardo czy dymkę.