- Chłodnik Litewski - zupa ugotowana i podawana potem na zimno . Botwinka ugotowana na bulionie( oddtłuszczonym ) , ostudzona i połączona ze śmietaną ( razem z tym bulionem ) .Potem dodaje się posiekany koper i szczypior , gotowaną cielecinę krojoną w kostkę , faszerowane szyjki rakowe , ćwiatki jaj na twardo , krojony ogórek i rzodkiewkę .
-Okroszka ( Rosyjski )- chłodnik na zsiadłym mleku i jogurcie z ogórkiem , szczypiorem , koprem , rzodkiewką , czosnkiem , sokiem z cytryny , jajkami na twardo .
- Chłodnik Polski - zsiadłe mleko i kwaśna śmietana zmieszane z ugotowaną osobno i odcedzoną botwinką , zakwasem buraczanym , usiekanymi szczypiorem i koprem , jajami na twardo , ogórkiem i rzodkiewką
- Gazpacho ( hiszpański ) - kilka wersji - czerwstwy chleb miksowany z lodowatą wodą , oliwą , czosnkiem , migdałami , pomidorami , winogronami , papryką ( wybór dodatków zależy od regionu i upodobań ) - podawane z wrzuconymi kostkami lodu
- Raita ( indyjski ) to jogurt z ogórkami , cebulą , mietą i papryczką chili
W zasadzie pod chłodnik można by podciągnąć też naszą mizerię robioną w starym stylu to znaczy obrane ogórki , pokrojone cienko , posolone zostawia się by puściły sok . Potem zalewa gęstą , kwaśną śmietaną . Dodaje koper . Doprawia do smaku solą , cukrem i octem winnym . Podaje mocno schłodzoną .
Co to jest chłodnik?
Obserwuj wątekOdp: Co to jest chłodnik?
Babciagramolka
- Chłodnik Litewski - zupa ugotowana i podawana potem na zimno . Botwinka ugotowana na bulionie( oddtłuszczonym ) , ostudzona i połączona ze śmietaną ( razem z tym bulionem ) .Potem dodaje się posiekany koper i szczypior , gotowaną cielecinę krojoną w kostkę , faszerowane szyjki rakowe , ćwiatki jaj na twardo , krojony ogórek i rzodkiewkę .
-Okroszka ( Rosyjski )- chłodnik na zsiadłym mleku i jogurcie z ogórkiem , szczypiorem , koprem , rzodkiewką , czosnkiem , sokiem z cytryny , jajkami na twardo .
- Chłodnik Polski - zsiadłe mleko i kwaśna śmietana zmieszane z ugotowaną osobno i odcedzoną botwinką , zakwasem buraczanym , usiekanymi szczypiorem i koprem , jajami na twardo , ogórkiem i rzodkiewką
- Gazpacho ( hiszpański ) - kilka wersji - czerwstwy chleb miksowany z lodowatą wodą , oliwą , czosnkiem , migdałami , pomidorami , winogronami , papryką ( wybór dodatków zależy od regionu i upodobań ) - podawane z wrzuconymi kostkami lodu
-Tarator ( Bułgarsko-Turecki ) - jogurt z miksowanymi orzechami , ogórkiem , czosnkiem , koprem , oliwą i octem winnym .
- Raita ( indyjski ) to jogurt z ogórkami , cebulą , mietą i papryczką chili
W zasadzie pod chłodnik można by podciągnąć też naszą mizerię robioną w starym stylu to znaczy obrane ogórki , pokrojone cienko , posolone zostawia się by puściły sok . Potem zalewa gęstą , kwaśną śmietaną . Dodaje koper . Doprawia do smaku solą , cukrem i octem winnym . Podaje mocno schłodzoną .