Obrodziły w tym roku na działce niesamowicie. Nalewkę już zalałem, konfitury zrobione...co dalej? Jeszcze jest tego strasznie dużo. Jakoś nie mam pomysłu.
Npzem jezynowy z migdalami
1 kg jezyn
1 kg cukru
sok z cytryny
2 lyzki siekanych migdalow
oczyszczone i osuszone jezyny lekko zgniesc z 1/2 kg cukru i odstawic,az puszcza sok(12-14 godz)Calosc doprowadzic do wrzenia i gotowac dalej na mniejszym ogniu 4-5 minut.Nastepnie wsypac reszte cukru,wymieszac i ponownie doprowadzic do wrzenia.Gotowac na wolnym ogniu,mieszajac od czasu do czasu az dzem zgestnieje.Tuz przed koncem gotowania dodac sok z cytryny i siekane migdaly.Przelozyc goracy dzem do wyparzonych sloiczkow,zakrecic i odstawic do gory dnem.
Co z jeżyn?
Obserwuj wątekOdp: Co z jeżyn?
Marika_1961
Npzem jezynowy z migdalami
1 kg jezyn
1 kg cukru
sok z cytryny
2 lyzki siekanych migdalow
oczyszczone i osuszone jezyny lekko zgniesc z 1/2 kg cukru i odstawic,az puszcza sok(12-14 godz)Calosc doprowadzic do wrzenia i gotowac dalej na mniejszym ogniu 4-5 minut.Nastepnie wsypac reszte cukru,wymieszac i ponownie doprowadzic do wrzenia.Gotowac na wolnym ogniu,mieszajac od czasu do czasu az dzem zgestnieje.Tuz przed koncem gotowania dodac sok z cytryny i siekane migdaly.Przelozyc goracy dzem do wyparzonych sloiczkow,zakrecic i odstawic do gory dnem.