No i jeszcze Tarta jezynowa z galaretka z czarnej porzeczki
25 dag maki
12,5 dag masla
1/3 szkl cukru
jajko
szczypta soli
op galaretki z czarnej porzeczki
70 dag jezyn
tluszcz i bulka tarta
bita smietana do dekoracji
Maslo utrzec z cukrem.Dodac jajko,szczypte soli i przesiana make,wyrabiac tak dlugo,az ciasto bedzie zupelnie gladkie.Uformowac kule i chlodzic w lodowce 60 min.Po schlodzeniu ciasto rozwalkowac na grubosc1/2 cm.Wylozyc nim forme do tart wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.Przykryc ciasto folioa aluminiowa,a na niej ulozyc jezyny.przygotowac galaretke wedlug przepisu na opakowaniu,odstawic do wystudzenia.Piec ciasto i owoce ok 25 minut w temp.200 st.Po tym czasie wyjac calosc,nastepnie zdjac delikatnie owoce i usunac folie.Po przestudzeniu ciasto posmarowac czescia tezejacej galaretki.Na wierzchu ulozyc przestudzone jezyny.Calosc zalac pozostala galaretka.Ozdobic bita smietana.
Co z jeżyn?
Obserwuj wątekOdp: Co z jeżyn?
Marika_1961
25 dag maki
12,5 dag masla
1/3 szkl cukru
jajko
szczypta soli
op galaretki z czarnej porzeczki
70 dag jezyn
tluszcz i bulka tarta
bita smietana do dekoracji
Maslo utrzec z cukrem.Dodac jajko,szczypte soli i przesiana make,wyrabiac tak dlugo,az ciasto bedzie zupelnie gladkie.Uformowac kule i chlodzic w lodowce 60 min.Po schlodzeniu ciasto rozwalkowac na grubosc1/2 cm.Wylozyc nim forme do tart wysmarowana tluszczem i posypana bulka tarta.Przykryc ciasto folioa aluminiowa,a na niej ulozyc jezyny.przygotowac galaretke wedlug przepisu na opakowaniu,odstawic do wystudzenia.Piec ciasto i owoce ok 25 minut w temp.200 st.Po tym czasie wyjac calosc,nastepnie zdjac delikatnie owoce i usunac folie.Po przestudzeniu ciasto posmarowac czescia tezejacej galaretki.Na wierzchu ulozyc przestudzone jezyny.Calosc zalac pozostala galaretka.Ozdobic bita smietana.