Odpowiadam na twoje pytanie jeśli chodzi o zdrowotność ziemniaków: są one nie tylko "zapychaczami", zawierają bowiem sporo witaminy C, która jest ważna w naszej diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Ryż, szczególnie ten polerowany, czyli biały jest całkowicie pozbawiony witamin.
Ziemniaki same w sobie nie są tuczące, tuczące jest podawanie ich z sosami, tłuszczem, masełkiem.
Zainteresuj się zapiekankami ziemniaczanymi - można je robić zarówno z ziemniaków tłuczonych jak i z ziemniaków krojonych w talarki. Ja przed wrzuceniem do piekarnika zawsze lekko je podgotowuję, żeby zapiekanie trwało szybciej.
Można też zrobić ziemniaki pieczone - faszerowane - rozmaitymi farszami: grzybowymi, mięsnymi, serowymi itd. (też je trzeba najpierw podgotować).
Z ziemniaków tłuczonych można też zrobić kotlety - z dodatkiem jajka i różnych ciekawych rzeczy.
Placki ziemniaczane - to taka alternatywa dla frytek, też mogą stanowić dodatek do dań. Powodzenia
co zamiast ziemniaków?
Obserwuj wątekOdp: co zamiast ziemniaków?
Ziemniaki same w sobie nie są tuczące, tuczące jest podawanie ich z sosami, tłuszczem, masełkiem.
Zainteresuj się zapiekankami ziemniaczanymi - można je robić zarówno z ziemniaków tłuczonych jak i z ziemniaków krojonych w talarki. Ja przed wrzuceniem do piekarnika zawsze lekko je podgotowuję, żeby zapiekanie trwało szybciej.
Można też zrobić ziemniaki pieczone - faszerowane - rozmaitymi farszami: grzybowymi, mięsnymi, serowymi itd. (też je trzeba najpierw podgotować).
Z ziemniaków tłuczonych można też zrobić kotlety - z dodatkiem jajka i różnych ciekawych rzeczy.
Placki ziemniaczane - to taka alternatywa dla frytek, też mogą stanowić dodatek do dań. Powodzenia