Oto mój sposób (przepis ze starej książki kucharskiej).
Babka chlebowa
1 szklanka wysuszonego i zmielonego na proszek chleba razowego,
1 szklanka cukru,
10 dag migdałów.
10 jaj,
skórka cytrynowa, cynamon
Migdały sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, utłuc w moź-
dzierzu i dobrze utrzeć w donicy. Następnie dodawać po łyżce
cukru i po 2 żółtka, ciągle ucierając. Gdy masa będzie dobrze utar-
ta dodawać po 1 łyżce mąki chlebowej (dobrze wysuszony chleb
razowy utłuc i przesiać przez bardzo gęste sito). Dla zapachu do-
dać skórkę cytrynową i łyżeczkę mielonego cynamonu. W końcu
wymieszać wszystko z dobrze ubitą pianą ze wszystkich białek,
lekko wymieszać, włożyć do płaskiej formy (tortownicy) i piec
godzinę.
zmieniono 1 raz (ostatnio 11 lut 2011 22:07 przez Bahus)
Odpowiedz na/ edytuj Co zrobic z czerstwym chlebem?
Co zrobic z czerstwym chlebem?
Obserwuj wątekOdp: Co zrobic z czerstwym chlebem?
Bahus
Babka chlebowa
1 szklanka wysuszonego i zmielonego na proszek chleba razowego,
1 szklanka cukru,
10 dag migdałów.
10 jaj,
skórka cytrynowa, cynamon
Migdały sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, utłuc w moź-
dzierzu i dobrze utrzeć w donicy. Następnie dodawać po łyżce
cukru i po 2 żółtka, ciągle ucierając. Gdy masa będzie dobrze utar-
ta dodawać po 1 łyżce mąki chlebowej (dobrze wysuszony chleb
razowy utłuc i przesiać przez bardzo gęste sito). Dla zapachu do-
dać skórkę cytrynową i łyżeczkę mielonego cynamonu. W końcu
wymieszać wszystko z dobrze ubitą pianą ze wszystkich białek,
lekko wymieszać, włożyć do płaskiej formy (tortownicy) i piec
godzinę.