Czarnuszka

Obserwuj wątek

Odp: Czarnuszka

Pyza
  • Pyza

  • Posty: 2462
  • Przepisy: 988
  • Artykuły: 74
Czarnuszka pochodzi z południa Europy i Azji Zachodniej, nazywana jest czarnym kminem. To przyprawa i roślina lecznicza znana od tysięcy lat, wspomina o niej nawet Biblia. Zbiera się czarne, drobne nasiona zawierające dużo tłuszczu i olejków lotnych.
Czarnuszka działa żółciopędnie, moczopędnie, wiatropędnie a także przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, przeciwbólowo. Reguluje proces menstruacyjny, wzmaga laktację, poprawia trawienie i odporność organizmu. Napar stosuje się zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, przy różnych schorzeniach skóry. Można czarnuszki dodać do miodu i stosować przy przeziębieniach.
W kuchni czarnuszki używa się do przetworów z warzyw, do wypieku chleba, do aromatyzowania wina. Nasiona mają ostry smak i po zmieleniu można ich używać jak pieprzu do doprawiania potraw. Popularna szczególnie w kuchni wschodniej i orientalnej.

Do pieczenia chleba dodaje się ją jako dodatek smakowy a także z powodu jej właściwości poprawiających trawienie.

Odpowiedz na/ edytuj Czarnuszka