Czas na pierniczenie....

Obserwuj wątek

Odp: Czas na pierniczenie....

Bahus
  • Bahus

  • Posty: 2977
  • Przepisy: 624
  • Artykuły: 5
Moje ciasto już w lodówce, zrobiłem wg poniższego przepisu:


Piernik z ciasta dojrzewającego

1/2 kg miodu,
2 szklanki cukru,
25 dag masła,
1 kg mąki pszennej,
1/2 szklanki mleka,
3 jajka,
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
2-3 torebki przypraw korzennych do piernika

Piernik ten nie lubi pośpiechu. Ciasto trzeba przygotować 5-6 tygodni przed pieczeniem, a piec 4-5 dni przed podaniem na Wigilijny stół.
Surowe ciasto musi dojrzewać w chłodnym miejscu, najlepiej na "parterze" lodówki lub w chłodnej spiżarni.

Miód, cukier oraz masło należy podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia, a następnie ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną, rozpuszczonej w mleku, sól i korzenne przyprawy. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce. Tam poleży aż do upieczenia...
Ciasto trzeba podzielić na 2-3 części, rozwałkować na placki, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180oC. Temperatura zależy jednak od kuchenki, czasami warto podgrzać piekarnik o jakieś 10oC mocniej, a zmniejszyć po włożeniu ciasta. Pieczenie powinno trwać około 15-20 minut.
Ochłodzone placki należy przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, które można wymieszać z bakaliami, nakryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, następnie odstawić aż "skruszeje" - potrzebuje na to jakichś 3-4 dni. Piernik można polać polewą czekoladową lub polukrować, w takiej wersji dłużej się przechowa.


Opis: Oddany Przyjaciel, który odszedł do krainy wiecznego szczęścia.

Odpowiedz na/ edytuj Czas na pierniczenie....