Witam ja dwa lata temu robilam dynie po meksykansku w tym roku znowu ja posadzilam i bede ja zaprawiac.Tylko to jest dla osob lubiacych ostre rzeczy...
1,5 kg dyni
4 lyzeczki soli
3 lyzeczki chilli
glowka czosnku
1,5 szklanki octu
8 lyzeczekoleju
3 szklanki cukru
Dynie obrac z twardej skory,oczyscic z nasion,miazsz pokroic w grube paski i przelozyc do duzej miski.Zasypac sola,wymieszac i odstawic na mniej wiecej 6 godzin,az dynia pusci sok(nie odlewac go).Wsypac chilli,dodac przecisniety przez praske czosnek,wymieszac.Zagotowac ocet(polowe moze stanowic ocet winny)z olejem i cukrem,zalac dynie,odstawic na 12 godzin.Zimna dynie wraz z zalewa wkladac do sloikow.Nie pasteryzowac.
Robilam tez dzem z dyni z jablkami ale nam nie za bardzo smakowal jak i kulki w cynamonie.
Czas przetworów
Obserwuj wątekOdp: Czas przetworów
Marika_1961
1,5 kg dyni
4 lyzeczki soli
3 lyzeczki chilli
glowka czosnku
1,5 szklanki octu
8 lyzeczekoleju
3 szklanki cukru
Dynie obrac z twardej skory,oczyscic z nasion,miazsz pokroic w grube paski i przelozyc do duzej miski.Zasypac sola,wymieszac i odstawic na mniej wiecej 6 godzin,az dynia pusci sok(nie odlewac go).Wsypac chilli,dodac przecisniety przez praske czosnek,wymieszac.Zagotowac ocet(polowe moze stanowic ocet winny)z olejem i cukrem,zalac dynie,odstawic na 12 godzin.Zimna dynie wraz z zalewa wkladac do sloikow.Nie pasteryzowac.
Robilam tez dzem z dyni z jablkami ale nam nie za bardzo smakowal jak i kulki w cynamonie.