Czas przetworów

Obserwuj wątek

Odp: Czas przetworów

Marika_1961
jezyny zaczynaja dojrzewac wiec przepis na dzemik z jezyn

2 kg jezyn
2 kg cukru
Jezyny umyc kilka razy zmieniajac wode.przelozyc na sitko,osaczyc.Go garnka z grubym dnem nasypac tyle jezyn zeby zakrylo dno,posypac je cukrem.Potem wsypac kolejna warstwe owocow i cukru i tak dalej az do wyczerpania skladnikow.Ostatnia warstwa powinien byc cukier.przykryc czysta lniana sciereczka i zostawic na noc.nastepnie gotowac na srednim ogniu,czesto poczasajac garnkiem,ale nie mieszac.Gdy jezyny zgestnieja,zdjac z wierzchu powstala piane,znow przykryc garnek sciereczka i odstawic,aby dzem lekko przestygl.Cieplym dzemem napelnic wysterylizowane sloiczki

Moja wnusia uwielbia ten dzem jak przyjdzie to zawsze pyta oma masz ten dzem z pestakmi?;-)))

Odpowiedz na/ edytuj Czas przetworów