jezyny zaczynaja dojrzewac wiec przepis na dzemik z jezyn
2 kg jezyn
2 kg cukru
Jezyny umyc kilka razy zmieniajac wode.przelozyc na sitko,osaczyc.Go garnka z grubym dnem nasypac tyle jezyn zeby zakrylo dno,posypac je cukrem.Potem wsypac kolejna warstwe owocow i cukru i tak dalej az do wyczerpania skladnikow.Ostatnia warstwa powinien byc cukier.przykryc czysta lniana sciereczka i zostawic na noc.nastepnie gotowac na srednim ogniu,czesto poczasajac garnkiem,ale nie mieszac.Gdy jezyny zgestnieja,zdjac z wierzchu powstala piane,znow przykryc garnek sciereczka i odstawic,aby dzem lekko przestygl.Cieplym dzemem napelnic wysterylizowane sloiczki
Moja wnusia uwielbia ten dzem jak przyjdzie to zawsze pyta oma masz ten dzem z pestakmi?;-)))
Czas przetworów
Obserwuj wątekOdp: Czas przetworów
Marika_1961
2 kg jezyn
2 kg cukru
Jezyny umyc kilka razy zmieniajac wode.przelozyc na sitko,osaczyc.Go garnka z grubym dnem nasypac tyle jezyn zeby zakrylo dno,posypac je cukrem.Potem wsypac kolejna warstwe owocow i cukru i tak dalej az do wyczerpania skladnikow.Ostatnia warstwa powinien byc cukier.przykryc czysta lniana sciereczka i zostawic na noc.nastepnie gotowac na srednim ogniu,czesto poczasajac garnkiem,ale nie mieszac.Gdy jezyny zgestnieja,zdjac z wierzchu powstala piane,znow przykryc garnek sciereczka i odstawic,aby dzem lekko przestygl.Cieplym dzemem napelnic wysterylizowane sloiczki
Moja wnusia uwielbia ten dzem jak przyjdzie to zawsze pyta oma masz ten dzem z pestakmi?;-)))