Dynia, pumpkin, kürbis, zucca, citrouille...

Obserwuj wątek

Odp: Dynia, pumpkin, kürbis, zucca, citrouille...

A tutaj mój przepis na kaszę gryczaną z dynią i kozim serem (jeśli ktoś jest bojący to nie musi dodawać imbiru ani cynamonu). Dla mięsożerów pewnie przydałoby się do tego trochę grillowanej piersi kurczaka - eksperymentujcie.

SKŁADNIKI:

* 1 szklanka kaszy gryczanej
* 1,5 łyżki oleju lub oliwy
* 1,5 kg dyni
* 125 g sera koziego - jedno opakowanie (może być typu brie, albo twarogowy)
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 3 cm kawałek imbiru
* pół łyżeczki kolendry (ziarna)
* 1 płaska łyżeczka cynamonu
* sól
* pieprz
* cukier (dowolnie)

PRZYGOTOWANIE:

Dynię umyć, usunąć gniazdo nasienne obrać i pokroić w kostkę (o boku ok. 1,5 cm). Cebulę obrać i pokroić drobno. W teflonowym rondlu rozgrzać 1,5 łyżki oleju, wrzucić cebulkę, opłukaną i odsączoną kaszę gryczaną, kolendrę. Mieszać aż cebula się zeszkli a ziarna kaszy zostaną dokładnie oblepione tłuszczem. Następnie dodać dynię, przetarty przez praskę ząbek czosnku, 1,5 szklanki wody (lub bulionu), obrany i starty na tarce imbir, szczyptę cukru, sól i pieprz. Przykryć i dusić pod przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając, żeby kasza równomiernie chłonęła wodę. 5 min przed końcem dodać cynamon. Dusić aż kasza będzie ugotowana a dynia miękka, ale nie rozgotowana. Ser kozi typu brie trzeba pokroić na kawałki i dodać do gorącej potrawki (na wierzch rondla) i przykryć żeby się stopił. Jeśli używamy serka twarogowego, przybieramy nim potrawę
już na talerzach, a każdy sobie pomiesza sam.

Odpowiedz na/ edytuj Dynia, pumpkin, kürbis, zucca, citrouille...