don armando bermudez Każdy, kto spędzał urlop na Dominikanie musiał natknąć się na narodowy trunek zwany RON.
Rum pochodzi prawdopodobnie z subkontynentu indyjskiego i został przez Arabów przywieziony do Europy. W Hiszpanii Maurowie posiadali olbrzymie plantacje trzciny cukrowej. Podczas swojej drugiej wyprawy w 1494r. Krzysztof Kolumb zabrał na pokład sadzonki trzciny cukrowej. Przyjęły się one tak dobrze, że już kilkaset lat później przemysł cukrowy był największym bogactwem wyspy, a nawet w 17 wieku, gdy świat odkrył cukier i rum - stał się wart złota, które daremnie szukali tu Hiszpanie.
Wcześniej produkowano rum z melasy, która była produktem odpadowym przy przeróbce trzciny cukrowej. Gęsty, brązowy syrop rozcieńczano z wodą i zaprawiano specjalną kulturą drożdży. Dla dodania aromatu dodaje się szczególny składnik w postaci piany, która powstaje przy podgrzewaniu trzciny. Po destylacji rum musi co najmniej 6 miesięcy leżakować, by nabrać smaku i delikatności. Wlewa się go do dębowych beczek, gdzie nabiera koloru od jasnożółtego do brązowego. Każdy rum smakuje i pachnie inaczej, podobnie jak wina z różnych piwnic.
Charakter rumu zależy od rodzaju drożdży, trzciny cukrowej i gatunku ziemi, na której rośnie trzcina, a także mikroklimatu wyspy. Znawcy rumu twierdzą, że poznają pochodzenie rumu po jego smaku. Taki jestbermudez 3 lata specyficzny smak kubańskiego rumu "Bacardi" - dziś zwanego "Hawana Club"- lekki i wytrawny. (Bacardi produkuje teraz rum w Puerto Rico i w Hiszpanii). Rum z Haiti jest bogaty i pełny w smaku. Jamajka oferuje cięższe gatunki o wzbogaconym aromacie.
W Republice Dominikany produkuje się trzy znane marki rumu: Brugal, Barcelo i Bermudez. Jest to rum biały, stosowany głównie do mieszanek, oraz brązowy, dla smakoszy. Dziś dla odróżnienia, używa się nazw "añejo" i "selecto".
Około 90% produkcji Dominikańczycy wypijają sami. Przyjętym jest zwyczaj odlania po otwarciu butelki odrobiny alkoholu na ziemię w ofierze dla przodków.
Turyści piją rum głównie jako "Cuba Libre" - brązowy rum wymieszany z Colą i lodem. Piją też jasny rum mieszany z różnymi sokami w formie lekkich cocktajli jak np. Piña Colada, Banana Papa czy inne. Jednakże ich moc jest też znaczna i działają podstępnie.
Dominkańczycy piją rum o każdej porze dnia, najczęściej w postaci mieszanek z lodem o wdzięcznych nazwach:
Cuba Libre - mieszanka Coli i rumu
Piña Colada - sok ananasowy, mleczko kokosowe i rum
Rum Punch - mieszanka soków owocowych z rumem
Coco Loco - mleczko kokosowe z rumem
Głównym odbiorcą dominikańskiego rumu są Niemcy. Piją oni każdego roku około 80 milionów butelek rumu.
Na wyspie znajdują się trzy duże firmy zajmujące się produkcją rumu: Barceló, Bermúdez i Brugal. Kto jedzie na północne wybrzeże powinien odwiedzić fabrykę rumu firmy Brugal w Puerto Plata i tam w hali napełniania butelek popatrzeć jak w ogłuszającym huku robotnicy napełniają skrzynki butelkami. Na zewnątrz można popróbować wysokoprocentowego rumu z lodem i zaopatrzyć się na powrót.
Spotyka się różne odmiany rumu, jak np. rum firmy Bermúdez:
- Bermudez Dorado - 3-letni, brązowy rum 40%
- Bermudez Anejo Selecto - 5-letni rum 40%
- Bermudez Ron Aniversario - 15-letni rum w beczułkach dębowych ,40%
- Ron Bermudez Crystall - rum do koktajli - 75%
- Bermudez Ron Don Armando - 8-letni złotożółty wyborowy rum
- Bermudez Ron B.Crystall - rum 2 x filtrowany
- Bermudez Reserva Especial - jednoroczny rum 40%
Warto to wiedzieć
Bahus
zmieniono 1 raz (ostatnio 18 lut 2009 20:38 przez Bahus)
fanclub "rumowy" :)
Obserwuj wątekOdp: fanclub "rumowy" :)
Bahus
don armando bermudez Każdy, kto spędzał urlop na Dominikanie musiał natknąć się na narodowy trunek zwany RON.
Rum pochodzi prawdopodobnie z subkontynentu indyjskiego i został przez Arabów przywieziony do Europy. W Hiszpanii Maurowie posiadali olbrzymie plantacje trzciny cukrowej. Podczas swojej drugiej wyprawy w 1494r. Krzysztof Kolumb zabrał na pokład sadzonki trzciny cukrowej. Przyjęły się one tak dobrze, że już kilkaset lat później przemysł cukrowy był największym bogactwem wyspy, a nawet w 17 wieku, gdy świat odkrył cukier i rum - stał się wart złota, które daremnie szukali tu Hiszpanie.
Wcześniej produkowano rum z melasy, która była produktem odpadowym przy przeróbce trzciny cukrowej. Gęsty, brązowy syrop rozcieńczano z wodą i zaprawiano specjalną kulturą drożdży. Dla dodania aromatu dodaje się szczególny składnik w postaci piany, która powstaje przy podgrzewaniu trzciny. Po destylacji rum musi co najmniej 6 miesięcy leżakować, by nabrać smaku i delikatności. Wlewa się go do dębowych beczek, gdzie nabiera koloru od jasnożółtego do brązowego. Każdy rum smakuje i pachnie inaczej, podobnie jak wina z różnych piwnic.
Charakter rumu zależy od rodzaju drożdży, trzciny cukrowej i gatunku ziemi, na której rośnie trzcina, a także mikroklimatu wyspy. Znawcy rumu twierdzą, że poznają pochodzenie rumu po jego smaku. Taki jestbermudez 3 lata specyficzny smak kubańskiego rumu "Bacardi" - dziś zwanego "Hawana Club"- lekki i wytrawny. (Bacardi produkuje teraz rum w Puerto Rico i w Hiszpanii). Rum z Haiti jest bogaty i pełny w smaku. Jamajka oferuje cięższe gatunki o wzbogaconym aromacie.
W Republice Dominikany produkuje się trzy znane marki rumu: Brugal, Barcelo i Bermudez. Jest to rum biały, stosowany głównie do mieszanek, oraz brązowy, dla smakoszy. Dziś dla odróżnienia, używa się nazw "añejo" i "selecto".
Około 90% produkcji Dominikańczycy wypijają sami. Przyjętym jest zwyczaj odlania po otwarciu butelki odrobiny alkoholu na ziemię w ofierze dla przodków.
Turyści piją rum głównie jako "Cuba Libre" - brązowy rum wymieszany z Colą i lodem. Piją też jasny rum mieszany z różnymi sokami w formie lekkich cocktajli jak np. Piña Colada, Banana Papa czy inne. Jednakże ich moc jest też znaczna i działają podstępnie.
Dominkańczycy piją rum o każdej porze dnia, najczęściej w postaci mieszanek z lodem o wdzięcznych nazwach:
Cuba Libre - mieszanka Coli i rumu
Piña Colada - sok ananasowy, mleczko kokosowe i rum
Rum Punch - mieszanka soków owocowych z rumem
Coco Loco - mleczko kokosowe z rumem
Głównym odbiorcą dominikańskiego rumu są Niemcy. Piją oni każdego roku około 80 milionów butelek rumu.
Na wyspie znajdują się trzy duże firmy zajmujące się produkcją rumu: Barceló, Bermúdez i Brugal. Kto jedzie na północne wybrzeże powinien odwiedzić fabrykę rumu firmy Brugal w Puerto Plata i tam w hali napełniania butelek popatrzeć jak w ogłuszającym huku robotnicy napełniają skrzynki butelkami. Na zewnątrz można popróbować wysokoprocentowego rumu z lodem i zaopatrzyć się na powrót.
Spotyka się różne odmiany rumu, jak np. rum firmy Bermúdez:
- Bermudez Dorado - 3-letni, brązowy rum 40%
- Bermudez Anejo Selecto - 5-letni rum 40%
- Bermudez Ron Aniversario - 15-letni rum w beczułkach dębowych ,40%
- Ron Bermudez Crystall - rum do koktajli - 75%
- Bermudez Ron Don Armando - 8-letni złotożółty wyborowy rum
- Bermudez Ron B.Crystall - rum 2 x filtrowany
- Bermudez Reserva Especial - jednoroczny rum 40%
Warto to wiedzieć
Bahus