Garnek rzymski zalewa się pusty w całości woda tak by woda wsiąkała z glinę z zewnątrz i wewnątrz .i trzyma tak 15 minut .Potem lekko osusza ściereczka .Wkłada to co ma być pieczone ( jeśli piecze się samo mięso podlewa się dodatkowo 1/2 szklanki wody - jeśli dokłada się warzywa lub ziemniaki to wody nie potrzeba dolewać ) .Szczelnie zamknięty Garnek wstawia się do zimnego piekarnika i ustawia na 100*C , a potem zwiększamy do 200*C- 230*C zależy co pieczemy .W trakcie pieczenia raczej nie otwieramy garnka ( a już na pewno nie dolewamy zimnych płynów ).Po zakończeniu pieczenia Garnek wystawiamy na podkładkę ( byle nie zimną ) , otwieramy i wyjmujemy zawartość .Garnek zostawiamy by ostygł i dopiero myjemy .
I to wszystko - żadna filozofia .Doprawiania potraw i ich robienia w Garnku trzeba się nauczyć metoda prób i błędów lub uwierzyć komuś kto już to wypraktykował i robić jego metodą bo stosując przepisy z reklam tych Garnków będziemy mieć dania bez soli , tłuszczu , przypraw - takie sote bez smaku ( tak jak by się upiekło w rękawie foliowym mięso bez za macerowania go .
Tu są przykładowe dania z Garnka :
-Golonka pieczona w Garnku rzymskim
-Wieprzowina w sosie śliwkowo - cebulowym z Garnka rzymskiego
-Żeberka z cebula z Garnka rzymskiego
zmieniono 1 raz (ostatnio 08 sty 2010 09:00 przez Babciagramolka)
Garnek Rzymski
Obserwuj wątekOdp: Garnek Rzymski
Babciagramolka
I to wszystko - żadna filozofia .Doprawiania potraw i ich robienia w Garnku trzeba się nauczyć metoda prób i błędów lub uwierzyć komuś kto już to wypraktykował i robić jego metodą bo stosując przepisy z reklam tych Garnków będziemy mieć dania bez soli , tłuszczu , przypraw - takie sote bez smaku ( tak jak by się upiekło w rękawie foliowym mięso bez za macerowania go .
Tu są przykładowe dania z Garnka :
-Golonka pieczona w Garnku rzymskim
-Wieprzowina w sosie śliwkowo - cebulowym z Garnka rzymskiego
-Żeberka z cebula z Garnka rzymskiego