Gotowanie na parze

Obserwuj wątek

Odp: Gotowanie na parze

Babciagramolka
Wrzucaj , wrzucaj Iwonko przepisy im większy mamy wybór tym lepiej
Ale co do smaku potraw ( niektórych ) z parowara mam inne zdanie .Widocznie jest tak że jednym takie jarzyny i mięso o jakich piszesz smakują innym nie .Tobie ziemniaki z parowara smakują - ja je po prostu zjem ( bo nie są tragiczne ale przepadać za nimi nie przepadam ) .Pierś z kurczaka taka bez soli i przypraw nie pociąga mnie - jeśli jest to roladka ze szpinakiem , owocami czy np pikantnym ryżem doprawiona przyprawami to tak - smakuje mi .
Lubię potrawy gotowane na parze wzorowane na kuchni chińskiej ( pierogi z pikantnym farszem , ryby zawijane w liście pora lub kapustę pekińską doprawione ziołam ) .
Mam parowar kilku piętrowy z taką wkładką na którą spływa woda która wcześniej przeszła przez mięso czy warzywa .Smakując ta wodę ( a w zasadzie wywar ) można się przekonać na ile para wypłukuje smaki z produktów .To jest normalny bulion . Ja go zlewam i robię na nim sos , ale jak ktoś gotuje na garnku sicie to te smaki po prostu wylewa .
Trzeba ten smak jakoś uzupełnić przed czy po gotowaniu jakimiś przyprawami.
I żeby było jasne - nie mówię o gotowaniu na parze dla osób chorych i zaleconą dietą bez solną i bez tłuszczową - tu sposób gotowania nie podlega dyskusji.
Ale jesli ja gotuję na parze dla urozmaicenia jadłospisu to od potrawy wymagam jednego - by była smaczna .

Z niecierpliwością czekam na przepisy Iwonki smacznych potraw gotowanych na parze jest w sieci mało .Z reguły można tylko trafić na brokuł + ziemniaki + pierś z kurczaka , ryba + fasolka szparagowa - wszystko sote i bez soli .

Odpowiedz na/ edytuj Gotowanie na parze