Grunwaldzkie menu 1410 rok

Obserwuj wątek

Odp: Grunwaldzkie menu 1410 rok

Babciagramolka
Brukiew można piec tak jak ziemniaki ( proponowała bym jednak zawijać pokrojoną na 4 w folii ) . Mięso natrzeć , obłożyć dodatkowo liśćmi pokrzyw wsadzić w glinę i tak piec w ognisku ( sprawdza się - sama tak piekłam kurczaki i ryby w żarze ogniska - można na całą noc w ognisku zostawić - rano rozbija się skorupę wypaloną z gliny i ze smakiem zajada . Z przechowywaniem to raczej w warunkach polowych trudno. Albo realia historyczne albo zachowanie zasad sanitarnych .Proponuję postarać się o lodówkę turystyczną .
Przypomniało mi się jeszcze jedno - chłodnik . Kupcie sobie mleko od krowy - postawcie na zsiadłe , potem do niego wszystko co się uda zdobyć zielonego ( ogórki, rzodkiewka, szczypior , koper ) - w baniaku ( sprawdza się duża butla po wodzie mineralnej ) - a baniak wsadzić do strumyka , stawu itp.Do tego pieczone ziemniaczki .
Miłej zabawy .

Odpowiedz na/ edytuj Grunwaldzkie menu 1410 rok