Obawiam sie ze taki pieróg robia doslownie w kazym kraju. Nadzienie bedzie rowniez rozmaite w zaleznosci od regionu. We Wloszech nazywaja je :
CASSONI - jesli ciasto jest z dodatkiem smalcu, odrobiną sody i jesli pieczone sa na blasze pieca
CALZONE - jesli jest to ciasto drozdzowe na pizze i pieczone jest w piecach lub w piekarniku.
GNOCCO FRITTO - ciasto z dodatkiem smalcu i i zimnej gazowanej wody. Takie pierogi sa smazone na goracym oleju.
BISCIONE - ciasto na makaron ( jajeczny) z nadzieniem warzywnym - przewaznie jakies polne ziola i " trawy jadalne " :-) . Zapiekane w piekarniku.
Mam nadzieje ze chociaz troche bylam ci pomocna :-)))))
Odpowiedz na/ edytuj Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Obserwuj wątekOdp: Identyfikacja potrawy - pomóżcie, proszę znaleźć nazwę...
Evi
CASSONI - jesli ciasto jest z dodatkiem smalcu, odrobiną sody i jesli pieczone sa na blasze pieca
CALZONE - jesli jest to ciasto drozdzowe na pizze i pieczone jest w piecach lub w piekarniku.
GNOCCO FRITTO - ciasto z dodatkiem smalcu i i zimnej gazowanej wody. Takie pierogi sa smazone na goracym oleju.
BISCIONE - ciasto na makaron ( jajeczny) z nadzieniem warzywnym - przewaznie jakies polne ziola i " trawy jadalne " :-) . Zapiekane w piekarniku.
Mam nadzieje ze chociaz troche bylam ci pomocna :-)))))