Jak gotować ryż i inne kasze?

Obserwuj wątek

Odp: Jak gotować ryż i inne kasze?

anullka7
  • anullka7

  • Posty: 246
  • Przepisy: 514
  • Artykuły: 0
Ja zawsze kupuję ryż jednej firmy Sonko jest tani i bardzo dobry , ma idealnie długie ziarnka żadnen inny mi tak nie smakuje jak właśnie ten.
Przeważnie gotuję 2 szklanki ryżu, bo tylko ja z mamą jem. Tata woli kluski do pomidorowej, a brat pluje ryżem. Jak zostaje ryżu zjadamy z śmietaną i cynamonem .Pychaaa.

2 szklanki ryżu zalewam zimna wodą, odstawiam na 15 min.
Odlewam i bardzo dokładnie myję, tyle razy aż ostatnia woda będzie idealnie przezroczysta.
Zalewam 4 szklankami zimnej wody i daję trochę soli. Gdy ryż się chwilę pogotuje na małym ogniu. Przykrywam pokrywką , zakręcam w gazetę , a potem w kocyk i pod kołderkę.
Ryż jest idealny, każde ziarenko jest osobno.
Tak mnie nauczyła babcia, mama też tak robi. Kaszę robimy tym samym sposobem.
A to mój ulubiony ryż, najtaniej można go kupić w tesco.
obrazek

Odpowiedz na/ edytuj Jak gotować ryż i inne kasze?