Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

Obserwuj wątek

Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

thegrooba
  • thegrooba

  • Posty: 590
  • Przepisy: 199
  • Artykuły: 0
Co do mnie:
kiedys używałam aparatu Olimpus master z funkcja super makro i to było piekne.. zwykła cyfrowka a zdjecia grzybow, owadow, przyrody..jak spod reki profesjonalisty, mimo, że to był mój pierwszy aparat.Potem byl panasonc lumix dmc-tz3. Teraz uzywam aparatu Nikon coolpix P100, który nadal jest amatorskim sprzętem. Kupilam go spontanicznie i bez zaplanowaniazachecona opinią sprzedwacy w jednym ze sklepów w NY, pytajac o dobry aparat do robienia zdj zywnosci z dobra funkcja makro. Jak narazie sie sprawuje ale to nadal nie lustrzanka. Uzywam go od roku. ale myśle o nowym

Co do moich zdjęć, robie ich bardzo duzo i caly czas sie ucze sie sama od siebie, robie zdj w różnych ustawieniach, tak by przynajmniej 2-3 były dobre. Jedno zazwyczaj z gory całościowe, drugie zbliżenie pod katem z ustawieniem osrości I planu i trzecie albo jeszcze bardziej makro, albo zdj składników, albo inne ustawienie stylizacji, inna propozycja podania.

Mam zasadę, że nie wystawiam zdjęć robionych przy sztucznym swietle czy lampie. Nie mam obecnie profesjonalnej wiec nie robie takich zdjec, ale mysle o zakupie.
Wszystkie zdj robie na balkonie, na malym stoliku, tym samym mam male mozliwosci manewru i opcji z kombinacja co do kompozycji ale staram sie sobie radzic i unikac defektow.
Zdjecia robie przy swietle wschodnim, gdy juz slonce bezposrednio nie wchodzi mi w plan. Ok godz.11-12 jest idealnie. Zalezy tez od sezonu i pogody. Gdy jest szaro i deszczowo, dobre zdj nie wyjdzie. aparat tez to wyczuwa i nawet przerobki zdjec malo dają.

W zapasie mam mnostwo draperii, sciereczek, obrusikow, by tworzyc inne podklady w stylizacji.

Do tego rozne sztucce i talerze, zazwyczaj antyczne, pojedyncze sztuki w które inwestuje, pozyczam lub mam zasob własny

Jesli danie jest bardziej fusion czy nowoczesne dopasowuje do niego dodatki, tym samym talerz i sztucce. Jesli bardziej " staropolskie", sa to walsnie antyki.

Jesli chodzi o mnie, praktycznie nie przerabiam zdjec. Potrafie ustawic opcje aparatu tak, by punkt odniesienia byl np w prawym dolnym rogu, dzieki temu II plan jest niewyrazny i rozmyty, bez uzycia programu. W programie Picasa dodaje tylko napisy. Kontrast i ewentualne swiatlo, jesli nie dopisuje zmieniam w Galerii uslug windows life -amatorsko, szybko.. gdy sie nie ma czasu a potrzeba minimalnej korekty.

Staram sie by zdjecia były wyrazne, kolorowe, nasycone.
A kompozycje zaleza od czasu. Czasem jest to tylko talerz z potrawa i widelec. czasem + serwetka, innym razem + kilka półproduktów, rozsypane przyprawy które zapelnia kompozycje

Z doswiadczenia wiem, ze małe naczynia, talerzyki łatwiej ujac i zmiescic w kadrze, a takze ciekawie przedstawic. Nie raz mozna z tego stworzyc małe dzielo sztuki.. zwlaszcza mając opcje makro w aparacie- zdj nabiera innego znaczenia.

Staram sie nie przestylizowac dania, nie dodawac za duzo niepotzrebnych ozdob, chyba ze potrawa lub temat do ktorego ją wykonuje tego wymaga.

Pewnie jeszcze sobie cos przypomne



zmieniono 1 raz (ostatnio 07 gru 2011 11:38 przez thegrooba)

Odpowiedz na/ edytuj Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????