jaką płyte wybrać?

Obserwuj wątek

Odp: jaką płyte wybrać?

maciek_001
Całe moje doświadczenie, to wieloletnie użytkowanie kuchni gazowej i również wieloletnie gotowanie na dwóch różnych rodzajach płyt elektrycznych (ceramicznych). Indukcyjnej kuchni nie miałem, chociaż zdaję sobie sprawę jak działa i jakie może mieć cechy.

Kuchnia gazowa nie ma dużej sprawności, gdyż duża część energii pochodzącej ze spalanego gazu idzie w powietrze.
Ma zalety, do których należy prosta, wzrokowa ocena wielkości potrzebnego płomienia. Tak pracuje większość ludzi, nie patrząc na ustawienie kurka od gazu.
Drugą zaletą jest dość szybka reakcja na zwiększony lub zmniejszony płomień. Tutaj nie ma opóźnienia i ciepła szczątkowego, jak w płycie ceramicznej.
Wadą jest silne nagrzewanie nad końcem płomienia gazowego (kółko), gdyż tam występuje b. duża temperatura. Jeśli mamy naczynie z cienkim dnem a w środku coś innego, niż wodę, no to musimy uważać, żeby nie przypalić.
Patelnia z niewłaściwym dnem niezbyt nadaje się do smażenia na gazie, gdyż jej dno nagrzewa się zgodnie z kształtem płomienia i lubi przypalać.
Poza tym spaliny gazowe nie są zaletą.
Ale zaletą jest to, że gdy nad kuchnią gazową wyślizgnie się coś z ręki i spadnie, raczej strat nie ma.
Trzeba tylko posprzątać, co można zrobić prawie od razu.

Odpowiedz na/ edytuj jaką płyte wybrać?