Ja jestem na diecie od paru tygodni i wiadomo, bierze mnie chęć na słodkie...
Ale znalazłam fajny sposób na to, żeby zaspokoić głodek i nie dodać sobie wagi gratisowo
Batoniki z płatków
Opakowanie płatków pełnoziarnistych ( ja miałam te nowe Bakallandu, z żurawiną i jabłkami), ale można też z płatków owsianych czy musli zrobić, ale musli bardzo dużo "gratisów" ma, więc wole te płatki pełnoziarniste.
garść bakalii wybranego rodzaju ( morele, śliwki, suszone jabłka, rodzynki)
syrop klonowy (najzdrowsza opcja z słodzików, i skleja, ew. użyć 2 łyżki miodu)
garść orzechów włoskich, lub laskowych, jakie się ma pod ręką
1 płatka łyżeczka cynamonu
potrzeba jeszcze papieru do pieczenia, tylko takiego dobrego, grubego, inaczej się batoniki przykleją na amen do papieru i wtedy mamy batoniki "zapakowane " U mnie za drugim razem się sprawdził papier Jana Niezbędnego. Kwadratowa lub prostokątna foremka do ciast, ew. jeśli robimy dużo to blacha do pieczenia.
Wykładamy foremkę blachę papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 175 C, najlepiej z termoobiegiem.
Do dużej miski wsypujemy płatki, obok siekamy drobno orzechy i szuszone owoce, dodajemy syrop klonowy, można dodać odrobinę utartej skórki cytrynowej. Mieszamy dobrze, powinno się zacząć sklejać. To przekładamy na blachę i zwilżonym widelcem rozpłaszczamy masę na płasko. Jeśli można, to na grubość max 1 cm i w kształcie prostokąta - będzie łatwiej potem pokroić.
Wsadzamy to do pieca na 20-25 min ( zależy od mocy pieca), i wyciągamy, zostawiamy do ostudzenia, i już wystygłe wstawiamy do lodówki na godzinę (wtedy się "zetnie" i nie będzie nam się batonik rozwalał).
Po godzince wyciągamy nasz baton z lodówki, i kroimy sobie w batoniki wielkości batona np. mars. możemy każdy zawinąć w nowy papier do pieczenia i schować do lodówki albo do szczelnego słoika. Trzyma się do 3 tygodni. Ale zjada się znacznie szybciej A teraz jeszcze jest promocja w tym bakalandzie, moja koleżanka kupiła i wzięła udział w tym konkursie, pierwszy raz coś wygrała, i to pieniądze, stówkę Teraz też gram, a produkty przerabiam na batony
to ten link:
bakalmat.pl fajna sprawa. Ale przetestuj koniecznie batoniki
Odpowiedz na/ edytuj Jakie ciasta, ciasteczka i desery proponujecie?
Jakie ciasta, ciasteczka i desery proponujecie?
Obserwuj wątekOdp: Jakie ciasta, ciasteczka i desery proponujecie?
Kasieja28
Ja jestem na diecie od paru tygodni i wiadomo, bierze mnie chęć na słodkie...
Ale znalazłam fajny sposób na to, żeby zaspokoić głodek i nie dodać sobie wagi gratisowo
Batoniki z płatków
Opakowanie płatków pełnoziarnistych ( ja miałam te nowe Bakallandu, z żurawiną i jabłkami), ale można też z płatków owsianych czy musli zrobić, ale musli bardzo dużo "gratisów" ma, więc wole te płatki pełnoziarniste.
garść bakalii wybranego rodzaju ( morele, śliwki, suszone jabłka, rodzynki)
syrop klonowy (najzdrowsza opcja z słodzików, i skleja, ew. użyć 2 łyżki miodu)
garść orzechów włoskich, lub laskowych, jakie się ma pod ręką
1 płatka łyżeczka cynamonu
potrzeba jeszcze papieru do pieczenia, tylko takiego dobrego, grubego, inaczej się batoniki przykleją na amen do papieru i wtedy mamy batoniki "zapakowane " U mnie za drugim razem się sprawdził papier Jana Niezbędnego. Kwadratowa lub prostokątna foremka do ciast, ew. jeśli robimy dużo to blacha do pieczenia.
Wykładamy foremkę blachę papierem do pieczenia, nastawiamy piekarnik na 175 C, najlepiej z termoobiegiem.
Do dużej miski wsypujemy płatki, obok siekamy drobno orzechy i szuszone owoce, dodajemy syrop klonowy, można dodać odrobinę utartej skórki cytrynowej. Mieszamy dobrze, powinno się zacząć sklejać. To przekładamy na blachę i zwilżonym widelcem rozpłaszczamy masę na płasko. Jeśli można, to na grubość max 1 cm i w kształcie prostokąta - będzie łatwiej potem pokroić.
Wsadzamy to do pieca na 20-25 min ( zależy od mocy pieca), i wyciągamy, zostawiamy do ostudzenia, i już wystygłe wstawiamy do lodówki na godzinę (wtedy się "zetnie" i nie będzie nam się batonik rozwalał).
Po godzince wyciągamy nasz baton z lodówki, i kroimy sobie w batoniki wielkości batona np. mars. możemy każdy zawinąć w nowy papier do pieczenia i schować do lodówki albo do szczelnego słoika. Trzyma się do 3 tygodni. Ale zjada się znacznie szybciej A teraz jeszcze jest promocja w tym bakalandzie, moja koleżanka kupiła i wzięła udział w tym konkursie, pierwszy raz coś wygrała, i to pieniądze, stówkę Teraz też gram, a produkty przerabiam na batony
to ten link:
bakalmat.pl fajna sprawa. Ale przetestuj koniecznie batoniki