Eksperymentów ciąg dalszy. Dziś Ochazuke - Zupa robina z bulionu Dashi , zielonej herbaty , ryżu z dodatkami .Przepis wstawiłam pod nazwą ,,Ochazuke wg Buni "
Użyłam :
Dashi :
Cytuję z Wikipedii
,,...Dashi (だし, 出汁) — bulion wykorzystywany w kuchni japońskiej do przygotowywania zup (zobacz zupy japońskie). Sporządza się go z wiórków ryby bonito, zwanych katsuobushi oraz wodorostów kombu. Dashi wykorzystuje się m. in. do przygotowywania zupy misoshiru. Obecnie w japońskich sklepach bulion dashi można kupić w postaci esencji, pasty, kostek, bądź proszku...."
zmieniono 1 raz (ostatnio 29 sie 2010 15:56 przez Babciagramolka)
Japonia
Obserwuj wątekOdp: Japonia
Babciagramolka
Użyłam :
Dashi :
Cytuję z Wikipedii
,,...Dashi (だし, 出汁) — bulion wykorzystywany w kuchni japońskiej do przygotowywania zup (zobacz zupy japońskie). Sporządza się go z wiórków ryby bonito, zwanych katsuobushi oraz wodorostów kombu. Dashi wykorzystuje się m. in. do przygotowywania zupy misoshiru. Obecnie w japońskich sklepach bulion dashi można kupić w postaci esencji, pasty, kostek, bądź proszku...."