chyba dawno nie odwiedzany temat tak więc przypomnę bo mamy wielu nowych użytkowników, Babciagramolka tak konkretnie to opisała więc zacytuję
1)- Zawsze i wszędzie nadal obowiązują postanowienia Prawa Autorskiego i Regulaminu strony zabraniające wstawiania plagiatów.
2)- Swoje własne przepisy , które mieliśmy zamieszczone na innych stronach wcześniej , a teraz chcemy wstawić Tu - musimy przeredagować ( składniki i zdjęcia pozostają bez zmian ) - tekst opisujący procedurę przygotowania potrawy musi być tekstem oryginalnym nigdzie indziej nie zamieszczanym .
3)-Przepis powinien być napisany poprawną polszczyzną z użyciem znaków polskiego alfabetu ( ą , ę , ć , ś , ó , ż ,ł ) , znaków interpunkcyjnych , dużych i małych liter .
4)- Powinna być zachowana elementarna poprawność stylistyczna - ja wiem , że nie każdy ma lekkość pióra ( a w zasadzie klawiatury ) , ale trzeba się trochę przyłożyć - nie dopuszczalne jest pisanie w stylu ,, ... kroić wszystko nozem i rzucic do garka jak som mienkie to nalać na talerz - zycze smacznego ..."
5)- Pojedyncze błędy ortograficznie Moderator jest w stanie poprawić - notorycznych i w dużej ilości nie - takie przepisy blokujemy i trzeba je po poprawieniu wstawiać jeszcze raz
6)- Przepis powinien podawać proporcje składników . To znaczy bez przesady można napisać szczypta soli itp. ale podstawowe proporcje muszą być określone np. podając przepis na kotlety schabowe powinno się podać ile mniej więcej jajek trzeba do panierowania tej ilości mięsa którą chcemy użyć ( ile z tego będzie kotletów ) . Powiedzmy , że bułki tartej już nie trzeba tak ściśle określać bo jak będzie za dużo można ją zsypać .
7)-Ostatnio problemem jest ogromna ilość przepisów składających się z 2-3 zdań. Proszę zrozumieć , że przepisy piszemy dla innych nie dla siebie i muszą one w miarę precyzyjnie opisywać proces przygotowania potrawy . To , że wstawiający wie co trzeba robić nie znaczy , że osoba , która nie umie gotować też to wie .
Wiele osób mnie pyta no to ile mam napisać , żeby było dobrze . Trudno odpowiedzieć bo to zależy od potrawy . Ale tak na moje wyczucie to najprostszy przepis powinien mieć opis zawierający się w minimum 6 wersach - tej działki przeznaczonej na opis procedury ( wypełniających wers tekstem ) . Ile to będzie zdań to już każdy sam wyczuje .
Tak by to wyglądało cytuję przepis Mysiuni )
,,... Pierś z kurczaka kroimy w dość duże, kwadratowe kawałki. Do miski wlewamy olej, dodajemy 2 łyżki pikantnej przyprawy grillowej, pół łyżeczki soli, ziele oraz liście laurowe, szczyptę ziół prowansalskich oraz majeranku, wgniatamy obrany czosnek i mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 12h. Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w centymetrowe talarki (jeśli są duże, to przekrawamy je jeszcze na pół), cebulki obieramy. Na wykałaczki nabijamy na przemian kawałki mięsa oraz warzywa. Szaszłyki grillujemy 30-40 minut, często obracając na drugą stronę...."
8)- Zdjęcia nie mogę się dublować i powinny przedstawiać potrawę opisaną ( widać zdecydowaną poprawę )
9)-Jeśli chodzi o edytowanie przepisów to ponawiam gorącą prośbę - zróbmy ją raz a dobrze bo kilkukrotne edycje tego samego przepisu są potwornym utrudnieniem pracy Moderatorów.
10 )- Pytania do Moderatorów kierujcie :
Babciagramolka : wtorki, soboty i niedziele
Misia5- poniedziałki, czwartki i piątki
Agabi22 - środy, niedziele
Miłej zabawy na stronie .
Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Obserwuj wątekOdp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
agabi22
1)- Zawsze i wszędzie nadal obowiązują postanowienia Prawa Autorskiego i Regulaminu strony zabraniające wstawiania plagiatów.
2)- Swoje własne przepisy , które mieliśmy zamieszczone na innych stronach wcześniej , a teraz chcemy wstawić Tu - musimy przeredagować ( składniki i zdjęcia pozostają bez zmian ) - tekst opisujący procedurę przygotowania potrawy musi być tekstem oryginalnym nigdzie indziej nie zamieszczanym .
3)-Przepis powinien być napisany poprawną polszczyzną z użyciem znaków polskiego alfabetu ( ą , ę , ć , ś , ó , ż ,ł ) , znaków interpunkcyjnych , dużych i małych liter .
4)- Powinna być zachowana elementarna poprawność stylistyczna - ja wiem , że nie każdy ma lekkość pióra ( a w zasadzie klawiatury ) , ale trzeba się trochę przyłożyć - nie dopuszczalne jest pisanie w stylu ,, ... kroić wszystko nozem i rzucic do garka jak som mienkie to nalać na talerz - zycze smacznego ..."
5)- Pojedyncze błędy ortograficznie Moderator jest w stanie poprawić - notorycznych i w dużej ilości nie - takie przepisy blokujemy i trzeba je po poprawieniu wstawiać jeszcze raz
6)- Przepis powinien podawać proporcje składników . To znaczy bez przesady można napisać szczypta soli itp. ale podstawowe proporcje muszą być określone np. podając przepis na kotlety schabowe powinno się podać ile mniej więcej jajek trzeba do panierowania tej ilości mięsa którą chcemy użyć ( ile z tego będzie kotletów ) . Powiedzmy , że bułki tartej już nie trzeba tak ściśle określać bo jak będzie za dużo można ją zsypać .
7)-Ostatnio problemem jest ogromna ilość przepisów składających się z 2-3 zdań. Proszę zrozumieć , że przepisy piszemy dla innych nie dla siebie i muszą one w miarę precyzyjnie opisywać proces przygotowania potrawy . To , że wstawiający wie co trzeba robić nie znaczy , że osoba , która nie umie gotować też to wie .
Wiele osób mnie pyta no to ile mam napisać , żeby było dobrze . Trudno odpowiedzieć bo to zależy od potrawy . Ale tak na moje wyczucie to najprostszy przepis powinien mieć opis zawierający się w minimum 6 wersach - tej działki przeznaczonej na opis procedury ( wypełniających wers tekstem ) . Ile to będzie zdań to już każdy sam wyczuje .
Tak by to wyglądało cytuję przepis Mysiuni )
,,... Pierś z kurczaka kroimy w dość duże, kwadratowe kawałki. Do miski wlewamy olej, dodajemy 2 łyżki pikantnej przyprawy grillowej, pół łyżeczki soli, ziele oraz liście laurowe, szczyptę ziół prowansalskich oraz majeranku, wgniatamy obrany czosnek i mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 12h. Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w centymetrowe talarki (jeśli są duże, to przekrawamy je jeszcze na pół), cebulki obieramy. Na wykałaczki nabijamy na przemian kawałki mięsa oraz warzywa. Szaszłyki grillujemy 30-40 minut, często obracając na drugą stronę...."
8)- Zdjęcia nie mogę się dublować i powinny przedstawiać potrawę opisaną ( widać zdecydowaną poprawę )
9)-Jeśli chodzi o edytowanie przepisów to ponawiam gorącą prośbę - zróbmy ją raz a dobrze bo kilkukrotne edycje tego samego przepisu są potwornym utrudnieniem pracy Moderatorów.
10 )- Pytania do Moderatorów kierujcie :
Babciagramolka : wtorki, soboty i niedziele
Misia5- poniedziałki, czwartki i piątki
Agabi22 - środy, niedziele
Miłej zabawy na stronie .