na początku przypominamy, że konkurs "Fantazyjne pączki" został przedłużony i zakończy się 10 lutego.
Wokół zadania konkursowego zrobiło się małe zamieszanie, dlatego też śpieszymy z kilkoma słowami wyjaśnienia:
Jak wskazuje nazwa konkursu wasze propozycje mają odnosić się do fantazyjnych i oryginalnych pączków, a nie tylko i wyłącznie do pączków tradycyjnych.
na to wskazuje opis zamieszczony w aktualności konkursowej:
"Nich konkursowe przepisy odbiegają od tradycyjnych przepisów. Wasze wypieki mogą mieć różne kształty, nadzienie, polewy a także sposób pieczenia - wybór należy do Was."
Inspiracją do konkursowych przepisów może być artykuł: Pączki z całego świata
https://gotujmy.pl/paczki-z-calego-swiata,artykuly,14589.html
Niestety do konkursu nie zostaną zaliczone przepisy na tradycyjne oponki, które w składzie mają biały ser oraz kształt kółka z dziurką w środku.
Pozdrawiamy
zespół gotujmy.pl
Ale to nadal nie wyjaśnia wątpliwości. W artykule czytamy o różnych rodzajach pączków pieczonych na świecie ale zawsze są to pączki ( nie zależnie od kształtu ) pieczone w głębokim tłuszczu . Tak więc czy kule z ciasta drożdżowego z nadzieniem z konfitury upieczone w piekarniku to pączki?
Tu na prawdę trzeba konkretnie ustalic co jest w myśl zasad konkursu pączkiem a co nie jest bo nadal wg mnie nic nie jest jasne .
Trzymała bym sie encyklopedycznej definicji pączka ze wszelkimi modyfikacjami ( tzn. z dziurką typu amerykańskie , małe , duże , polewane lukrami, miodem - na wzrór turecki , przeplatane jak warkocz , kładzione łyżka , z nadzieniem lub bez ale zawsze drożdżowe i smażone w głębokim tłuszczu.
Proszę Redakcję o doprecyzowanie bo jak dla mnie to nadal nie jest jasne.
zmieniono 1 raz (ostatnio 06 lut 2013 11:31 przez Babciagramolka)
Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Obserwuj wątekOdp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Babciagramolka
Ale to nadal nie wyjaśnia wątpliwości. W artykule czytamy o różnych rodzajach pączków pieczonych na świecie ale zawsze są to pączki ( nie zależnie od kształtu ) pieczone w głębokim tłuszczu . Tak więc czy kule z ciasta drożdżowego z nadzieniem z konfitury upieczone w piekarniku to pączki?
Tu na prawdę trzeba konkretnie ustalic co jest w myśl zasad konkursu pączkiem a co nie jest bo nadal wg mnie nic nie jest jasne .
Trzymała bym sie encyklopedycznej definicji pączka ze wszelkimi modyfikacjami ( tzn. z dziurką typu amerykańskie , małe , duże , polewane lukrami, miodem - na wzrór turecki , przeplatane jak warkocz , kładzione łyżka , z nadzieniem lub bez ale zawsze drożdżowe i smażone w głębokim tłuszczu.
Proszę Redakcję o doprecyzowanie bo jak dla mnie to nadal nie jest jasne.