Ja raz jeszcze gratuluje!
Ja zrobiłam koszyczki z kurczakiem i paszteciki z mięsem. Ciasto kruche wykonałam sama, wg przepisu: 225 g mąki 550
125 g prawdziwego miękkiego masła
1 duże jajo
40ml bardzo zimnej wody mineralnej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Do miski wsypać mąkę, na środek dodać pokrojone kawałki masła, jajo, sól, cukier, wymieszać dłońmi- powstanie kruszonka, dodać wodę, wymieszać szybko, wyłożyć na blat, zagniatać a gdy masa dobrze się połączy, uformować kulę i włożyc zawiniętą w folię na 1,5- 2godz do lodówki.
W składzie malo zmieniałam:
mięso z kurczaka 40 dag ( 1 udko i filet z piersi, bez skóry)
1 kajzerka pszenna( zamiast kromki chleba)
1 starta marchewka( nie było jej w oryginalnym przepisie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki(+ do ozdoby)
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, świeżo mielony biały pieprz
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mąki
1 łyżka kremówki
1,5 szklanki bulionu( w którym gotowany był kurczak)
rzeżucha do ozdoby( nie było jej w oryginalnym przepisie)
Postępowałam wg przepisu, kajzerkę zamoczyłam w bulionie. Nic się nie zmarnowało
Odpowiedz na/ edytuj Konkurs fotograficzny Jane Austin
Konkurs fotograficzny Jane Austin
Obserwuj wątekOdp: Konkurs fotograficzny Jane Austin
thegrooba
Ja zrobiłam koszyczki z kurczakiem i paszteciki z mięsem. Ciasto kruche wykonałam sama, wg przepisu: 225 g mąki 550
125 g prawdziwego miękkiego masła
1 duże jajo
40ml bardzo zimnej wody mineralnej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Do miski wsypać mąkę, na środek dodać pokrojone kawałki masła, jajo, sól, cukier, wymieszać dłońmi- powstanie kruszonka, dodać wodę, wymieszać szybko, wyłożyć na blat, zagniatać a gdy masa dobrze się połączy, uformować kulę i włożyc zawiniętą w folię na 1,5- 2godz do lodówki.
W składzie malo zmieniałam:
mięso z kurczaka 40 dag ( 1 udko i filet z piersi, bez skóry)
1 kajzerka pszenna( zamiast kromki chleba)
1 starta marchewka( nie było jej w oryginalnym przepisie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki(+ do ozdoby)
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, świeżo mielony biały pieprz
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mąki
1 łyżka kremówki
1,5 szklanki bulionu( w którym gotowany był kurczak)
rzeżucha do ozdoby( nie było jej w oryginalnym przepisie)
Postępowałam wg przepisu, kajzerkę zamoczyłam w bulionie. Nic się nie zmarnowało