śmietanę, kakao i sól rozpuszczamy na wolnym ogniu - dodajemy czekoladę i również rozpuszczamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ucieramy żółtka z cukrem - dodajemy do tego wystudzoną mieszankę czekoladową.
Powoli przekładamy to do białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem - przekładamy mieszankę. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut - najlepiej robić test patyczka.
Po upieczeniu studzimy ciasto.
teraz przygotowujemy tradycyjny angielski krem maślany. Krem ten jest bardzo popularny w kuchni angielskiej - stosuje się go głównie jako przełożenie do ciast. Ale stał się również niezastąpiony podczas dekorowania tortów w stylu angielskim - obsmarowuje się nim ciasto przed obłożeniem lukrem. Dzięki temu kremowi można rozłożyć lukier na torcie równo i mamy pewność, że nam lukier z ciasta nie spadnie.
Przepis jest prosty:
potrzebujemy
-kostkę dobrego PRAWDZIWEGO masła
-1 łyżka mleka
-szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie - ja dodałam, bo bardziej mi pasuje do ciasta czekoladowego)
Masło ubijamy razem z cukrem, mlekiem i kakao na puszystą masę. I gotowe :-)
Wcześniej upieczone ciasto przekroiłam na dwa równe okręgi. Przełożyłam ciasto częscia masy maślanej i posypałam garścią otrębów.
Pozostałą cześcią masy maślanej obsmarowałam ciasto - przygotowując w ten sposób na obłożenie lukrem.
Gotowe :-)
Ciasto smakuje pysznie jeśli gotowy kawałek oblejemy łyżką miodu......
Smacznego!
PIĘTRO górne - Red velvet - ulubione ciasto Buddiego valastro ;-) taki mój hołd
potrzebujemy
-250 gram miękkiego masła
-300 gram cukru
-laskę wanilii
-4 jajka - rozmiar L
-350 gram mąki pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-50 gram kakao
-1 szklanka maślanki
-1 łyżeczka czerwonego barwnika - ja używam w proszku można też użyć w płynie
Masło, cukier i miąższ z wanilii wkładamy do miski - miksujemy około 8 minut - aż masa będzie puszysta. Po kolei wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy.
Do osobnej miski wsypujemy mąke z sodą, solą i kakao. Mieszamy. Delikatnie dodajemy do tego wcześniej ubitą masą -łaczymy składniki. Dodajemy maślankę - bardzo delikatnie mieszamy.. na koniec dodajemy barwnik i mieszamy, aż zabarwi całą masę.
Przekładamy do blaszki nasmarowanej masęłm. Pieczemy okolo 50 minut w 160 stopniach. Oczywiście sprawdzamy patyczkiem "czy już".
Studzimy ciasto.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek - ważne, żeby serek też był schłodzony - jeśli temperatura śmietany i serka będzie się za bardzo różnić masa się zważy.
Mieszamy wszystko delikatnie - można zmiksować na wolnych obrotach.
Gotową masą przekładamy wcześniej upieczone ciasto.
Ja opcjonalnie dodaje czasami świeże truskawki - bo osobiście uwielbiam takie połączenie :-)
Smacznego!
zmieniono 3 razy (ostatnio 11 kwi 2013 23:58 przez Kocham_cukerky)
Odpowiedz na/ edytuj Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
Obserwuj wątekOdp: Konkurs - Słodki wypiek inspirowany Wielką Brytanią
Kocham_cukerky
Dolne piętro - tradycyjne angielskie ciasto czekoladowe - przepis:
-200 gram śmietany 18%
-szczypta soli
-400 gram czekolady deserowej
-2 łyżki kakao
-4 duże jajka - rozmiar L
-150 gram cukru
-2 łyżki mąki pszennej
śmietanę, kakao i sól rozpuszczamy na wolnym ogniu - dodajemy czekoladę i również rozpuszczamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ucieramy żółtka z cukrem - dodajemy do tego wystudzoną mieszankę czekoladową.
Powoli przekładamy to do białek i delikatnie mieszamy.
Blaszkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem - przekładamy mieszankę. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut - najlepiej robić test patyczka.
Po upieczeniu studzimy ciasto.
teraz przygotowujemy tradycyjny angielski krem maślany. Krem ten jest bardzo popularny w kuchni angielskiej - stosuje się go głównie jako przełożenie do ciast. Ale stał się również niezastąpiony podczas dekorowania tortów w stylu angielskim - obsmarowuje się nim ciasto przed obłożeniem lukrem. Dzięki temu kremowi można rozłożyć lukier na torcie równo i mamy pewność, że nam lukier z ciasta nie spadnie.
Przepis jest prosty:
potrzebujemy
-kostkę dobrego PRAWDZIWEGO masła
-1 łyżka mleka
-szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao (opcjonalnie - ja dodałam, bo bardziej mi pasuje do ciasta czekoladowego)
Masło ubijamy razem z cukrem, mlekiem i kakao na puszystą masę. I gotowe :-)
Wcześniej upieczone ciasto przekroiłam na dwa równe okręgi. Przełożyłam ciasto częscia masy maślanej i posypałam garścią otrębów.
Pozostałą cześcią masy maślanej obsmarowałam ciasto - przygotowując w ten sposób na obłożenie lukrem.
Gotowe :-)
Ciasto smakuje pysznie jeśli gotowy kawałek oblejemy łyżką miodu......
Smacznego!
PIĘTRO górne - Red velvet - ulubione ciasto Buddiego valastro ;-) taki mój hołd
potrzebujemy
-250 gram miękkiego masła
-300 gram cukru
-laskę wanilii
-4 jajka - rozmiar L
-350 gram mąki pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-50 gram kakao
-1 szklanka maślanki
-1 łyżeczka czerwonego barwnika - ja używam w proszku można też użyć w płynie
Masło, cukier i miąższ z wanilii wkładamy do miski - miksujemy około 8 minut - aż masa będzie puszysta. Po kolei wbijamy po jednym jajku i cały czas miksujemy.
Do osobnej miski wsypujemy mąke z sodą, solą i kakao. Mieszamy. Delikatnie dodajemy do tego wcześniej ubitą masą -łaczymy składniki. Dodajemy maślankę - bardzo delikatnie mieszamy.. na koniec dodajemy barwnik i mieszamy, aż zabarwi całą masę.
Przekładamy do blaszki nasmarowanej masęłm. Pieczemy okolo 50 minut w 160 stopniach. Oczywiście sprawdzamy patyczkiem "czy już".
Studzimy ciasto.
Teraz masa - przełożenie:
-500 ml schłodzonej śmietanki 36%
-1 szklanka cukru pudru
-400 gram serka mascarpone
-200 gram serka piladelphia
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek - ważne, żeby serek też był schłodzony - jeśli temperatura śmietany i serka będzie się za bardzo różnić masa się zważy.
Mieszamy wszystko delikatnie - można zmiksować na wolnych obrotach.
Gotową masą przekładamy wcześniej upieczone ciasto.
Ja opcjonalnie dodaje czasami świeże truskawki - bo osobiście uwielbiam takie połączenie :-)
Smacznego!