Na polewę zawsze gotuję ok 3/4 szkl cukru z ok 1/4 szkl wody
do nitki.. czyli gęsty syrop który przy podnoszeniu łyżki tworzy niteczkę.
potem dodaję kawałek margaryny ok 1/4 kostki 2 łyżki kakao i ucieram aż polewa stanie sie błyszcząca i troche przestygnie. wtedy szybko polewam.. mozna dodać kilka kropli dowolnego aromatu.
Lukier robię bardzo podobnie ..gotuję 1 szkl cukru w wodzie tyle tylko by cukier był mokry ok 1/4 szkl.. gotuję do nitki, dodaję sok z cytryny i ucieram w garnuszku najlepiej wałkiem. az wytworzy sie biały lukier .
Kiedy lukier nam zastyga mozna go podgrzewać a nawet przechować w lodówce do następnego użycia..
zmieniono 3 razy (ostatnio 16 lis 2010 17:38 przez luna19)
Lukier i polewa
Obserwuj wątekOdp: Lukier i polewa
luna19
do nitki.. czyli gęsty syrop który przy podnoszeniu łyżki tworzy niteczkę.
potem dodaję kawałek margaryny ok 1/4 kostki 2 łyżki kakao i ucieram aż polewa stanie sie błyszcząca i troche przestygnie. wtedy szybko polewam.. mozna dodać kilka kropli dowolnego aromatu.
Lukier robię bardzo podobnie ..gotuję 1 szkl cukru w wodzie tyle tylko by cukier był mokry ok 1/4 szkl.. gotuję do nitki, dodaję sok z cytryny i ucieram w garnuszku najlepiej wałkiem. az wytworzy sie biały lukier .
Kiedy lukier nam zastyga mozna go podgrzewać a nawet przechować w lodówce do następnego użycia..