Lukier i polewa

Obserwuj wątek

Odp: Lukier i polewa

Marika_1961
Lukier pomadkowy
Jest to cukier rozpuszczony w wodzie,ktory doprowadza sie do wrzenia i powstaly syrop gotuje sie ,mieszajac tak dlugo az sie zrobia pecherzyki powietrza.Nastepnie syrop uciera sie tak dlugo az stanie sie gladki i nabierze bialawej barwy


Lukier do zdobienia tortow
25 dag przesianego cukru pudru
1 bialko
sok z cytryny
dowolny barwnik

Cukier z bialkiem energicznie ucierac,dodajac po kropli sok z cytryny.Jezeli lukier bylby zbyt rzadki,trzeba dodac cukru pudru
Z lukru mozna wyciskac nawet bardzo cienkie wzory,pozwalajace pisac i rysowac na torcie dowolne wzory i napisy.


Lukier kawowy
2 bialka
14 dag cukru pudru
1 lyzka kawy rozpuszczalnej

Cukier utrzec z bialkami na koncu dodac kawe


Lukier rumowy
25 dag cukru pudru
3 bialka
1 aromat rumowy lub 1 kieliszek rumu

W kamiennej misce ucierac cukier z bialkami,dodajac je stopniowo,az lukier stanie sie bardzo gesty.
Dodac aromat rumowy lub alkohol i wymieszac


Lukier cytrynowy
15 dag cukru pudru
1 bialko
sok z 1/2 cytryny

Do kamiennej miski wsypac cukier puder,dodac bialko i sok z cytryny i ucierac az lukier zgestnieje i powiekszy swa objetosc.
Ostudzone ciasto polukrowac i wstawic do cieplego piekarnika na 5 minut w celu obsuszenia.Mozna udekorowac smazona skorka cytrynowa


Lukier pomaranczowy
1 szklanka cukru pudru
1 zoltko
1 pomarancza

Cukier puder utrzec z zoltkiem i skorka otarta z umytej,wyszorowanej i dokladnie osuszonej pomaranczy.
Wlac sok wycisniety z pomaranczy i ucierac tak dlugo az lukier zgestnieje.







Odpowiedz na/ edytuj Lukier i polewa