Moje rady są takie:
1. Nie każda odmiana ziemniaków nadaje się na frytki, trzeba wybrać odpowiednią.
2. Ziemniaki przed smażeniem dobrze osuszamy.
3. Wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Przy czym tłuszczu powinno być dużo, a frytki swobodnie w nim pływać - nie mieszamy ich.
4. Po wstępnym, kilkuminutowym obsmażeniu układamy je na większym talerzu cienką warstwą i studzimy.
5. Drugie (ostatnie) obsmażanie powinno odbywać się w wyższej temperaturze. Dopiero teraz można je przemieszać, ale też bez przesady. Smażymy je na rumiano.
Jeśli teraz sie nie udadzą, polecam jednak piekarnik, zawsze to mniej kalorycznie
Niedobre frytki - dlaczego?
Obserwuj wątekOdp: Niedobre frytki - dlaczego?
edytaha
1. Nie każda odmiana ziemniaków nadaje się na frytki, trzeba wybrać odpowiednią.
2. Ziemniaki przed smażeniem dobrze osuszamy.
3. Wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Przy czym tłuszczu powinno być dużo, a frytki swobodnie w nim pływać - nie mieszamy ich.
4. Po wstępnym, kilkuminutowym obsmażeniu układamy je na większym talerzu cienką warstwą i studzimy.
5. Drugie (ostatnie) obsmażanie powinno odbywać się w wyższej temperaturze. Dopiero teraz można je przemieszać, ale też bez przesady. Smażymy je na rumiano.
Jeśli teraz sie nie udadzą, polecam jednak piekarnik, zawsze to mniej kalorycznie