Niedobre frytki - dlaczego?

Obserwuj wątek

Odp: Niedobre frytki - dlaczego?

edytaha
  • edytaha

  • Posty: 1003
  • Przepisy: 992
  • Artykuły: 3
Moje rady są takie:
1. Nie każda odmiana ziemniaków nadaje się na frytki, trzeba wybrać odpowiednią.
2. Ziemniaki przed smażeniem dobrze osuszamy.
3. Wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Przy czym tłuszczu powinno być dużo, a frytki swobodnie w nim pływać - nie mieszamy ich.
4. Po wstępnym, kilkuminutowym obsmażeniu układamy je na większym talerzu cienką warstwą i studzimy.
5. Drugie (ostatnie) obsmażanie powinno odbywać się w wyższej temperaturze. Dopiero teraz można je przemieszać, ale też bez przesady. Smażymy je na rumiano.

Jeśli teraz sie nie udadzą, polecam jednak piekarnik, zawsze to mniej kalorycznie

Odpowiedz na/ edytuj Niedobre frytki - dlaczego?