Najpierw do Smakosz -- dziewczyny moim zdaniem mają rację . Jesli gotujesz wg cudzego przepisu i nie wnosisz do potrawy nic nowego to nie ma sensu zamieszczać takiego przepisu . Wiem , że możesz się czuć urażona bo wiele osób tak robi wstawiając po raz setny przepisy na np ciasta jakieś tam - opisując tylko inaczej jak je pieką . Ale Ty się ,,podłożyłaś " najpierw wypytując jak się ciasto robi a potem wstawiając identyczne . W takim wypadku chwal się potrawą na forum .
Nie wiem czemu upierasz sie , że masz z tym problem jesli gotujesz wg cudzego przepisu . Przecież chyba nigdy nie powielamy cudzego przepisu w 100 % ? ( no chyba , że się mylę i są tacy co robią to kropka w kropkę ). Jeśli mnie się spodoba przepis np. Twój to nie będę w stanie i tak dokładnie z niego korzystać .Ty gotujesz na 3 osoby i to spore porcje - ja na 2 i małe ( pół litra zupy). Ty używasz oleju np. do smażenia jajek - ja to robie na maśle itd . Czyli będę się wzorować na Twoim pomyśle ( np na jajka na sałacie z serem i tostami ), zmniejszę ilość składników , użyję masła zamiast oleju, dodam swoje przyprawy , zrobię winegret do sałaty - zamiast białego sera użyję Fety - zupełnie inaczej podam .No i oczywiscie opisze to po swojemu . Idea przepisu bedzie podobna- jajka sadzone + tosty + sałata z serem ale przepisy i potrawy będą zupełnie rózne . I o to wszystkim chodzi byś teraz nie brała przepisów innych użytkowników - gotowała wg nich - opisywała zmieniajac trochę i wstawiała jako swój przepis .Bo w ten sposób zarabiasz punkty zupełnie niesprawiedliwie .
Bardzo fajnie pokazałaś jak sie robi to ciasto krok po kroku.
zmieniono 1 raz (ostatnio 29 lip 2012 09:48 przez Babciagramolka)
Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Obserwuj wątekOdp: odp
Babciagramolka
Nie wiem czemu upierasz sie , że masz z tym problem jesli gotujesz wg cudzego przepisu . Przecież chyba nigdy nie powielamy cudzego przepisu w 100 % ? ( no chyba , że się mylę i są tacy co robią to kropka w kropkę ). Jeśli mnie się spodoba przepis np. Twój to nie będę w stanie i tak dokładnie z niego korzystać .Ty gotujesz na 3 osoby i to spore porcje - ja na 2 i małe ( pół litra zupy). Ty używasz oleju np. do smażenia jajek - ja to robie na maśle itd . Czyli będę się wzorować na Twoim pomyśle ( np na jajka na sałacie z serem i tostami ), zmniejszę ilość składników , użyję masła zamiast oleju, dodam swoje przyprawy , zrobię winegret do sałaty - zamiast białego sera użyję Fety - zupełnie inaczej podam .No i oczywiscie opisze to po swojemu . Idea przepisu bedzie podobna- jajka sadzone + tosty + sałata z serem ale przepisy i potrawy będą zupełnie rózne . I o to wszystkim chodzi byś teraz nie brała przepisów innych użytkowników - gotowała wg nich - opisywała zmieniajac trochę i wstawiała jako swój przepis .Bo w ten sposób zarabiasz punkty zupełnie niesprawiedliwie .
Bardzo fajnie pokazałaś jak sie robi to ciasto krok po kroku.