Wracam do wiecznie aktualnego tematu. Użytkownicy , którzy są na stronie od jakiegoś czasu wiedzą juz o co chodzi - nowi czasem nie zgadzają się i odbierają to jako szykany . O czym mówię ? O długości opisu procedury przygotowania potrawy w przepisach.
Wiele osób dostając standartową informację typu
,,...Zgodnie z zasadami i wytycznymi jakie Moderatorzy dostali od Właściciela strony przepis nie może składać się z tak krótkiego opisu. Przykro mi ale musiałam przepis zablokować .Sugeruję napisanie go ponownie bardziej opisowo...."
od dyżurnego Moderatora obraża się , dyskutuje , uznaje to za osobistą szykanę .
Kochani !
Chodzi po prostu o to by przepisy miały w miarę ciekawą formę opisu , a nie 3 zdania na krzyż .Po drugie sami wiemy jak to jest - mamy na stronie wielu ,, łapaczy punktów " , którzy piszą na skróty byle by tylko coś napisać i wstawić przepis . Jest to nie sprawiedliwe wobec innych użytkowników , którzy starają się - opisują precyzyjnie , a i ilustrują swoje przepisy zdjęciami.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma ,, lekkość pióra " i , że nie każdy przepis wymaga elaboratu by go opisać , ale minimum dobrej woli chyba można z siebie wykrzesać.
Wykazuję przy zatwierdzaniu przepisów minimum dobrej woli by nie blokować dobrych i ciekawych przepisów z powodu lakoniczności opisu , ale ku mojemu przerażeniu stwierdzam, ze nawet ,,starym : użytkownikom co raz częściej nie chce się wysilać i piszą skrótowo .
Tym , którzy pytają ,, o co chodzi ? " wyjaśniam :
Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą opisany w stylu
....Fasolkę umyć i ugotować do miękkości .Odcedzić. Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim bułkę tartą. Polać fasolkę ......
nie są dostateczne .
Proponowała bym jednak pomyśleć , że nie jest to pełny opis i uwzględnić wszystko co robimy przy przygotowaniu tej fasolki np.
....Fasolkę szparagową umyć . Odciąć końcówki . Usunąć uszkodzone części. Ułożyć w garnku i zalać wodą. Wodę lekko osolić. Dodać szczyptę cukru. Gotować aż fasolka będzie al dente ( lub osiągnie taki stopień miękkości jaki lubimy).Odcedzić . W czasie kiedy fasolka się gotuje rozpuścić na patelni masło i wsypać na nie bułkę tartą . Smażyć mieszając do zrumienienia . Fasolkę polać bułką tartą .
Fasolka w tej formie może być podawana z ziemniakami jako samodzielne danie , lub być dodatkiem do innych dań obiadowych.......
To tylko przykład - można dodać swoje przemyślenia np o tym czy gotować w wodzie czy na parze . Że wywar z gotowania fasolki można użyć na zupę jarzynową , że można doprawić posypując ugotowaną np szczyptą czosnku , pieprzu lub co tam używamy .
Pomyślcie proszę o tym , że w końcu za swoje przepisy dostajemy punkty , które potem wymieniamy na Nagrody więc nie odstawiajmy chałtury - popracujmy trochę nad tym co wstawiamy bo to wstyd jak ktoś potem czyta takiego ,, skrótowca" myśląc sobie o autorze , ale pazera - nie wysila się , klepie byle klepać dla punktów .
Przed chwilą wyjaśniałam na PW cos co mnie się wydawało oczywiste a wcale takiew okazuje sie nie jest . Otóż : jak wstawiamy przepis to mamy po za innymi ( typu czas , kategoria itd ) pola -Składniki , Krótki opis , Opis .
Bywalcy - wiedzą - Krótki opis to tzw Zajawka w której piszemy coś o przepisie ( typu mam ten przepis od Babci, polecam na Święta, fantastyczny z kiszonymi ogórkami itd.- cos co zachęci do naszego przepisu - 1-2 krótkie zdania .
Opis procedury wykonania wpisujemy w pole OPIS
zmieniono 2 razy (ostatnio 29 lip 2012 11:43 przez Babciagramolka)
Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Obserwuj wątekOdp: odp
Babciagramolka
Wracam do wiecznie aktualnego tematu. Użytkownicy , którzy są na stronie od jakiegoś czasu wiedzą juz o co chodzi - nowi czasem nie zgadzają się i odbierają to jako szykany . O czym mówię ? O długości opisu procedury przygotowania potrawy w przepisach.
Wiele osób dostając standartową informację typu
,,...Zgodnie z zasadami i wytycznymi jakie Moderatorzy dostali od Właściciela strony przepis nie może składać się z tak krótkiego opisu. Przykro mi ale musiałam przepis zablokować .Sugeruję napisanie go ponownie bardziej opisowo...."
od dyżurnego Moderatora obraża się , dyskutuje , uznaje to za osobistą szykanę .
Kochani !
Chodzi po prostu o to by przepisy miały w miarę ciekawą formę opisu , a nie 3 zdania na krzyż .Po drugie sami wiemy jak to jest - mamy na stronie wielu ,, łapaczy punktów " , którzy piszą na skróty byle by tylko coś napisać i wstawić przepis . Jest to nie sprawiedliwe wobec innych użytkowników , którzy starają się - opisują precyzyjnie , a i ilustrują swoje przepisy zdjęciami.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma ,, lekkość pióra " i , że nie każdy przepis wymaga elaboratu by go opisać , ale minimum dobrej woli chyba można z siebie wykrzesać.
Wykazuję przy zatwierdzaniu przepisów minimum dobrej woli by nie blokować dobrych i ciekawych przepisów z powodu lakoniczności opisu , ale ku mojemu przerażeniu stwierdzam, ze nawet ,,starym : użytkownikom co raz częściej nie chce się wysilać i piszą skrótowo .
Tym , którzy pytają ,, o co chodzi ? " wyjaśniam :
Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą opisany w stylu
....Fasolkę umyć i ugotować do miękkości .Odcedzić. Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim bułkę tartą. Polać fasolkę ......
nie są dostateczne .
Proponowała bym jednak pomyśleć , że nie jest to pełny opis i uwzględnić wszystko co robimy przy przygotowaniu tej fasolki np.
....Fasolkę szparagową umyć . Odciąć końcówki . Usunąć uszkodzone części. Ułożyć w garnku i zalać wodą. Wodę lekko osolić. Dodać szczyptę cukru. Gotować aż fasolka będzie al dente ( lub osiągnie taki stopień miękkości jaki lubimy).Odcedzić . W czasie kiedy fasolka się gotuje rozpuścić na patelni masło i wsypać na nie bułkę tartą . Smażyć mieszając do zrumienienia . Fasolkę polać bułką tartą .
Fasolka w tej formie może być podawana z ziemniakami jako samodzielne danie , lub być dodatkiem do innych dań obiadowych.......
To tylko przykład - można dodać swoje przemyślenia np o tym czy gotować w wodzie czy na parze . Że wywar z gotowania fasolki można użyć na zupę jarzynową , że można doprawić posypując ugotowaną np szczyptą czosnku , pieprzu lub co tam używamy .
Pomyślcie proszę o tym , że w końcu za swoje przepisy dostajemy punkty , które potem wymieniamy na Nagrody więc nie odstawiajmy chałtury - popracujmy trochę nad tym co wstawiamy bo to wstyd jak ktoś potem czyta takiego ,, skrótowca" myśląc sobie o autorze , ale pazera - nie wysila się , klepie byle klepać dla punktów .
Przed chwilą wyjaśniałam na PW cos co mnie się wydawało oczywiste a wcale takiew okazuje sie nie jest . Otóż : jak wstawiamy przepis to mamy po za innymi ( typu czas , kategoria itd ) pola -Składniki , Krótki opis , Opis .
Bywalcy - wiedzą - Krótki opis to tzw Zajawka w której piszemy coś o przepisie ( typu mam ten przepis od Babci, polecam na Święta, fantastyczny z kiszonymi ogórkami itd.- cos co zachęci do naszego przepisu - 1-2 krótkie zdania .
Opis procedury wykonania wpisujemy w pole OPIS