Ja też raczej nie wydrążam, chyba że chcę nafaszerować. Osobiście bardzo lubię cukinię, bo można z niej zrobić dużo smacznych potraw. W sezonie co najmniej kilka razy robię placki z cukinii - cukinię trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i poczekać aż puści sok, a wtedy odsączyć. W misce zrobić ciasto jak na naleśniki tylko trochę gęściejsze, do tego przyprawy (zioła, sól, pieprz, sos sojowy - według uznania), drobno pokrojony por i koperek. Wymieszać razem z cukinią, na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką nieduże placki i smażyć na złoto z obu stron. Każdy, kto spróbował, mówił, że pyszne
A ja robie w ten sposób co placki ziemniaczane. Do startej na grubych oczkach cukinii dodaje starte na drobnych oczkach, odciśnięte z soku 2-3 ziemniaki. Reszte robie identycznie jak placki ziemniaczane.
Cukinia
Obserwuj wątekOdp: Odp: Cukinia
caroline1983
A ja robie w ten sposób co placki ziemniaczane. Do startej na grubych oczkach cukinii dodaje starte na drobnych oczkach, odciśnięte z soku 2-3 ziemniaki. Reszte robie identycznie jak placki ziemniaczane.