Czy kisicie w domu kapustę?

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Czy kisicie w domu kapustę?

Henia
  • Henia

  • Posty: 1381
  • Przepisy: 281
  • Artykuły: 1
misia14 napisał(a):

KAPUSTA KISZONA NA LETNIE I WCZESNO JESIENNE SPOŻYCIE

Kapustę białą poszatkować
marchew zetrzeć na grubych oczkach
cebulę poszatkować na wiórki
wszystko wymieszać i posypać solą (1 płaska łyżka soli na kg poszatkowanej kapusty) wymieszaną z odrobiną cukru. Marchew i cebulę dać wg upodobania. Pozostawić na godzinkę aż trochę "zwiędnie" i uciskać mocno do słoika dużego lub wiaderka czy też kamionki. Jeżeli dajemy do słoika zakręcić i odstawić do ukiszenia; natomiast w wiaderku czy kamionce na wierzch dajemy talerzyk lub deseczkę i obciążamy kamieniem lub czymś innym np. słoik z wodą.
Odstawiamy w nie za zimne miejsce aby kapusta się ukisiła, po ukiszeniu trzymać w chłodnym miejscu.
Z przypraw można dodać do kiszenia kminku...ja jednak do takiej nowej kiszonej kapusty do kiszenia daję gałązki kopru(może być nawet zielony).
Podawać i stosować wg gustu....
SMACZNEGO!

Dziękuję. Wypróbuje na pewno!

Odpowiedz na/ edytuj Czy kisicie w domu kapustę?