De volaiile

Obserwuj wątek

Odp: Odp: De volaiile

zewa
  • zewa

  • Posty: 1113
  • Przepisy: 2423
  • Artykuły: 131
Babciagramolka napisał(a):

Z tego co wiem to kotlet de volaille to z francuskiego znaczy z drobiu- więc raczej może być tylko z drobiu .Inaczej nazywany jest kotletem po kijowsku bo z tej kuchni pochodzi ( kuchnia carska Aleksandra I ). Wymyślił je jakiś kucharz francuz właśnie dla Cara jako danie karnawałowe. Tak jak piszesz jest to roztłuczona pierś z kurczaka , w środku masło z pietruszką , może być odrobina soku z cytryny . Panierowane w mące , jajku i bułce tartej .Smażony na klarowanym masle ( w głębokim tłuszczu) . Oryginalnie mają taki śmieszny kształt owalu cieńszego z jednej strony .
Mogą być podawane z smażonymi pieczarkami.

Wszystkie inne dodatki to już nie jest de'volaille . Może być a'la de volaille .

Jeśli dobrze przypuszczam chodzi Ci o to , że wiele osób zmienia dowolnie oryginalne receptury nadając im jednat te same nazwy co jest mylące . I tak mamy wysyp risotto z ugotowanego w woreczku ryżu wymieszanego z podsmażonymi dodatkami ( bez bulionu , wina , parmezanu i robione zupełnie inaczej ) - sos do spaghetti bolognese duszony 30 min na patelni .. A przecież nikt nie neguje , ze te dania mogą być pyszne - tylko nie są oryginałami i powinny mieć zaznaczone wzorowane na ..... a'la ..... lub wg ....... I wtedy wiadomo , że wariacje na temat risotto które będzie mieć w tytule Risotto a'la Bunia może nie zawierać wina i zamiast parmezanu mieć w składnikach Cheddar .

Też mnie to Ewciu bardzo drażni .

Tak, dokładnie to miałam na myśli.

Odpowiedz na/ edytuj De volaiile