Dżem śliwkowy z piekarnika.

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Dżem śliwkowy z piekarnika.

misia14
  • misia14

  • Posty: 414
  • Przepisy: 290
  • Artykuły: 17
przygotowanie powideł w piekarniku nie jest problemem....robie tak od lat....tu na gotujmy dawałam przepis na serek jabłkowy i mniej wiecej w takiej samej temperaturze robię powidła...podaję link do serka
https://gotujmy.pl/serek-z-jablek,przepisy,66915.html
z rad jakich moge udzielic to śliwki moga byc rozdrobnione,
rozłóż smazenie na kilka dni...bowiem studzenie dobrze zagęszcza powidła
smazymy przy uchylonych drzwiczkach....
termoobiegu nie używamy
śliwki nalezy układac w kopczyk wtedy z boku zbiera się sok który się gotuje i paruje...drzwiczki z piekarnika sa zamknięte tylko w momencie nagrzewania potem je lekko uchylić....
co jakiś czas dobrze jest zamieszać aby nie było skorupki na powidłach bo wtedy gorzej odparowuje
gdy o połowę zmniejszą objętośc można do smaku dodać cukier....ewentualnie gdy robimy nutellę śliwkowa to kakao...ale kakao to na sam koniec...
z tej ilości śliwek będzie trudno jednorazowo zrobic powidła....ale możesz je podzielić na połowę i na zmianę wkładac do piekarnika...będa się studziły poza piekarnikiem...a
smazyć nalezy w jak największym naczyniu może byc brytfana ale uwaga na uchwyty....
jezeli masz jakies pytania to chętnie odpowiem

Odpowiedz na/ edytuj Dżem śliwkowy z piekarnika.