Zwróćcie uwagę na to by tytuł przepisu , Zajawkę i opis przygotowania potrawy rozpoczynać od dużej litery bo głupio wyglada tytuł napisany z małej litery .Nie wiele to wymaga trudu od piszacego a Moderator poprawiając notorycznie w kilkunastu przepisach pod rząd traci czas .
To samo dotyczy dużych liter w tekście . Mam wrażenie , że niektórym zupełnie nie zależy na tym jak ich przepis jest napisany...."
Siedzę i klepię poprawiając na duże litery - zlitujcie się --przecież nie będę blokować przepisów ze względu na takie głupoty ( a jest to sprzeczne z Regulaminem )
Ja wysyłam wiadomość do użytkownika z informacją, że przepis zawiera liczne błędy i wymieniam jakie. Daję czas do końca dyżuru na poprawienie. Jeśli nie poprawi przepisu taki przepis blokuję i informuję, że jeśli zechce przepis poprawić to może do mnie napisać podczas mojego dyżuru i poprosić o odblokowanie przepisu. Przyznam, że do tej pory tylko jedna osoba mnie o to poprosiła i mimo, iż odblokowałam jej przepisy nie poprawiła ich. Dzisiaj dostałam wiadomość, że druga osoba jest chętna do poprawienie przy, czym jak podkreślałam w prywatnych wiadomościach zrobię to tylko w dniach mojego dyżuru o czym chyba ta osoba zapomniała.
Jeśli komuś zależy na dodawaniu przepisów, a nie zdobywaniu punktów to przy dodawaniu przepisów będzie pisał zgodnie z zasadami pisowni. Jeśli zaś ja piszę do kogoś, że wstawia przepisy, w których w co drugim wyrazie brakuje polskich liter ( a w części opisu są) nie ma kropek i przecinków o dużych literach nie wspomnę, a ten ktoś wystrzeli mi z tekstem, że dopiero uczy się dodawać przepisy to mi ręce opadają. Przy dwóch przepisach wstawionych jeden po drugim jeszcze da się wytrzymać, ale jeśli mimo mojej informacji, że strzela byk za bykiem ta osoba nadal wstawia przepisy jak wstawiała to wybaczcie, ale takie coś mnie nie kręci. Każdy z użytkowników chodził ( część nadal chodzi) do szkoły i wie co to zasady poprawnej pisowni. Dlatego też tłumaczenie, że ktoś dopiero uczy się dodawać przepisy jest śmieszne, bo co ma jedno do drugiego. Wystarczy opis pisać o te 10 minut dłużej, a zrobić to tak jak ma być, a nie wstawić 8 przepisów napisanych byle jak.
Poprawienie jednego przepisu w zależności od długości opisu, a bywają też bardzo długie opisy zajmuje trochę czasu. Za ten czas zmarnowany na poprawkę można sprawdzić kilka przepisów. Dlatego też proszę się nie dziwić, że ja od jakiegoś czasu odsyłam takie przepisy do poprawki, a potem blokuję jeśli użytkownik nie wykazuje woli, ani chęci poprawienia tego co sam wcześniej dodał. Ma jednak możliwość poprawienie, bo nie każdy siedzie cały czas przy komputerze. Niestety większość nie korzysta z tego tylko nadal wstawia przepisy jak wstawiała. Jak komuś zależy to się postara, a jak nie to trudno nie zobaczy swoich przepisów na Gotujmy przynajmniej na moich dyżurach.
zmieniono 1 raz (ostatnio 29 gru 2012 21:06 przez misia5)
Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
Obserwuj wątekOdp: Odp: Jakie zdjęcia do przepisów
misia5
Ja wysyłam wiadomość do użytkownika z informacją, że przepis zawiera liczne błędy i wymieniam jakie. Daję czas do końca dyżuru na poprawienie. Jeśli nie poprawi przepisu taki przepis blokuję i informuję, że jeśli zechce przepis poprawić to może do mnie napisać podczas mojego dyżuru i poprosić o odblokowanie przepisu. Przyznam, że do tej pory tylko jedna osoba mnie o to poprosiła i mimo, iż odblokowałam jej przepisy nie poprawiła ich. Dzisiaj dostałam wiadomość, że druga osoba jest chętna do poprawienie przy, czym jak podkreślałam w prywatnych wiadomościach zrobię to tylko w dniach mojego dyżuru o czym chyba ta osoba zapomniała.
Jeśli komuś zależy na dodawaniu przepisów, a nie zdobywaniu punktów to przy dodawaniu przepisów będzie pisał zgodnie z zasadami pisowni. Jeśli zaś ja piszę do kogoś, że wstawia przepisy, w których w co drugim wyrazie brakuje polskich liter ( a w części opisu są) nie ma kropek i przecinków o dużych literach nie wspomnę, a ten ktoś wystrzeli mi z tekstem, że dopiero uczy się dodawać przepisy to mi ręce opadają. Przy dwóch przepisach wstawionych jeden po drugim jeszcze da się wytrzymać, ale jeśli mimo mojej informacji, że strzela byk za bykiem ta osoba nadal wstawia przepisy jak wstawiała to wybaczcie, ale takie coś mnie nie kręci. Każdy z użytkowników chodził ( część nadal chodzi) do szkoły i wie co to zasady poprawnej pisowni. Dlatego też tłumaczenie, że ktoś dopiero uczy się dodawać przepisy jest śmieszne, bo co ma jedno do drugiego. Wystarczy opis pisać o te 10 minut dłużej, a zrobić to tak jak ma być, a nie wstawić 8 przepisów napisanych byle jak.
Poprawienie jednego przepisu w zależności od długości opisu, a bywają też bardzo długie opisy zajmuje trochę czasu. Za ten czas zmarnowany na poprawkę można sprawdzić kilka przepisów. Dlatego też proszę się nie dziwić, że ja od jakiegoś czasu odsyłam takie przepisy do poprawki, a potem blokuję jeśli użytkownik nie wykazuje woli, ani chęci poprawienia tego co sam wcześniej dodał. Ma jednak możliwość poprawienie, bo nie każdy siedzie cały czas przy komputerze. Niestety większość nie korzysta z tego tylko nadal wstawia przepisy jak wstawiała. Jak komuś zależy to się postara, a jak nie to trudno nie zobaczy swoich przepisów na Gotujmy przynajmniej na moich dyżurach.