Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Obserwuj wątek

Odp: Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zas

Babciagramolka
Papaja napisał(a):

a co radzicie na taki problem iż nie każdy przepis ma długaśni opis wykonania? niektóre przpisy mają krótki opis wykonania ponieważ nie są skomplikowane i z tego powodu są odrzucane.


Pisać pełnymi zdaniami i dokładnie . Nie ma tak prostej potrawy , żeby nie można było jej opisać w 4 zdaniach .

Jesli chleb ze smalcem i z ogórkiem opisujesz
,,... posmarować chleb smalcem i położyć na nim plasterki ogórka ....." to wybacz to nie jest przepis
To samo można opisać inaczej :

,,... Chleb pokroić w równej grubości kromki , a potem na połówki lub nawet ćwiartki . Posmarować smalcem - rozsmarowując go po chlebie równomiernie . Ogórek ( świeży lub kiszony ) pokroić bez obierania w cienkie plasterki .Plasterkami ogórka obłożyc chleb ze smalcem . Jeśli jest to świeży ogórek to można delikatnie posolić ..."




A tak przy okazji błagam ( piszę do niektórych ) - zaczynajcie opis procedury przygotowania potrawy od dużej litery bo to idiotycznie wyglada takie rozpoczęte z małej litery zdanie .A Moderatorzy na prawdę nie wyrabiają się czasowo by poprawiać takie rzeczy . W ogóle zauważam jakąś awersje do kropek , przecinków i pisania z dużej litery nowego zdania . Wszystko leci jednym ciurkiem - czasem to jest totalny bełkot .Warto czasem przeczytać co się napisało i poprawić .


zmieniono 2 razy (ostatnio 18 paź 2011 22:50 przez Babciagramolka)

Odpowiedz na/ edytuj Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami